Plots was het voorbije zomer brandend actueel: er was waterschaarste in Vlaanderen. Minister Schauvliege riep resoluut een ‘verbod op drinkwaterverspilling’ uit over Oost- en West-Vlaanderen. Hoewel er in de andere seizoenen vrij veel regen valt, was dit geen uitzonderlijk zomers scenario. Efficiënte regenwaterrecuperatie voor sanitaire toepassingen is écht een must.

 

Regenwaterrecuperatie

Zowel de kwaliteit als de beschikbaarheid van zoet water staan in Vlaanderen meer en meer onder druk. ‘Mensen beseffen te weinig dat minder dan 1% van het water in de wereld geschikt is voor menselijke consumptie.’ Dat zegt Dirk Van der Stede, hoofd van het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). ‘Wij zijn het vierde armste land binnen de OESO zijn qua waterbeschikbaarheid per persoon’. Binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling scoren alleen Italië, Korea en Tsjechië nog slechter.

Bijna een vijfde van het water dat Vlaanderen jaarlijks gebruikt, is afkomstig van grondwater. Een groot deel ervan gebruiken we ook voor de productie van drinkwater. Ten tweede zitten diepe grondwaterlagen vaak erg diep, wat het ook moeilijk maakt om het water erin aan te vullen.

Consumptiegedrag verbeteren

Specialisten zijn voorstander van sensibilisering rond consumptiegedrag: ‘Er wordt te veel drinkwater gebruikt. Dat toiletten worden doorgespoeld met drinkwater is hallucinant. Het probleem zit hem in hoe je met water omgaat.’ 

De bewustwording dat het hemelwater, zowel op openbaar als op privédomein, optimaal beheerd dient te worden, resulteert steeds meer in het nuttige gebruik van regenwater voor sanitaire toepassingen. Daarvoor moet het water echter van voldoende hoge kwaliteit zijn. Zoniet kunnen vervelende probleempjes optreden zoals stinkend regenwater, een geelbruine verkleuring van het regenwater of slibachtige afzettingen in toiletspoelbakken. Je vermijdt ze door een goed ontworpen opslag- en verdeelsysteem.

Welke sanitaire toepassingen?

Aclisol denkt graag met je mee voor alle sanitaire werken in je nieuwbouw. Wij installeren alle leidingen, aansluitingen en afvoerbuizen. Efficiënt, en volledig afgestemd op jouw bouwproject. Wij gidsen je zodat je drinkwater en regenwater logisch kan aanwenden. Desgewenst plaatsen wij ook de sanitaire toestellen.

Heb je zelf handige handen? Voor doe-het-zelvers voorzien we een gedetailleerd plan met vermelding van alle leidingen en afvoeren, en we leveren alle vereiste materialen. Bij vragen kan je ons altijd contacteren of technische bijstand inroepen ter plaatse.

Meerdere energiezuinige technieken

De stap naar regenwaterrecuperatie is één ding. Bij de bespreking van je nieuwbouw bekijken we graag met jou wat bijvoorbeeld andere energiezuinige technieken zoals zonnepanelen en een warmtepomp voor je droomhuis kunnen betekenen.

Bronnen: mo.be, wtcb.be 

Kom je graag langs voor een vrijblijvende kennismaking?


Contacteer ons