Hernieuwbare energie zit meer dan ooit in de lift. De opmars krijgt nog meer de vrije baan nu netbeheerder Eandis niet langer zomaar aardgasvoorzieningen zal aanleggen in nieuwe verkavelingen. Omdat nieuwe woningen steeds meer zelf energie moeten opwekken, acht het bedrijf dat zinloos.

Warmtepomp Toonzaal

Voor bouwaanvragen heb je sinds 2014 twee keuzes. Of je duikt 10 % onder het E-peil. Of je investeert in hernieuwbare energie. Daardoor zijn technieken als zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp quasi standaard geworden in nieuwbouw. Vooral de warmtepomp zou door de beslissing van Eandis weleens een pak populairder kunnen worden.

Cijfers van minister Annemie Turtelboom tonen aan dat 63 procent van de nieuwbouwers kiest voor hernieuwbare energie. Zonnepanelen en zonneboilers zijn het populairst, terwijl de warmtepomp momenteel nog enigszins achterop hinkt qua populariteit.

Voordelen

Ze biedt nochtans heel wat pro’s en weinig contra’s. Een warmtepompinstallatie is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting. Een warmtepomp kan voor milieuvriendelijke warmte zorgen, omdat het de warmte uit de natuur benut. Het haalt warmte uit lucht, grond of water en brengt die dankzij een compressor van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan gebruikt worden voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad.

Driekwart van jouw jaarbehoefte aan energie kan door een warmtepomp gratis gerealiseerd worden.

Ze voorziet je van energie voor verwarming en sanitair warm water. Gezien de toekomstige schaarste aan aardgas in nieuwe woonwijken, verwachten wij een groeiende vraag naar warmtepompen.

Wist je trouwens dat dit proces ook omgekeerd kan worden, zodat de woning passief kan koelen? 

Bron: livios.be

Wij staan je graag bij degelijk advies

Wil je graag weten wat warmtepompen of zonne-energie voor jouw droomhuis kunnen betekenen?

Contacteer ons