Je hoorde vast al van CurieuzeNeuzen, het grootschalige burgeronderzoek dat de luchtkwaliteit in jouw straat meet. Maar wist je dat de binnenlucht in je woning er vaak slecht aan toe is? Schimmels en huisstofmijt, en ook stoffen uit bouwmaterialen zijn de grootste vijanden van een gezond binnenklimaat: ze veroorzaken allergieën, astma of hoofdpijn. Het is belangrijk van bij het ontwerp van je woning na te denken over ventilatie, zodat de binnentemperatuur en de vochtigheidsgraad op punt blijven. Het zal je gezondheid ten goede komen.

Ventilatie Systeem

Regelmatig verluchten is uiteraard een eenvoudige manier om de lucht in je woning gezond te houden. Dat kan door de ramen open te zetten, maar voor wie aan een lawaaierige weg of in een straat met slechte luchtkwaliteit woont, is dat soms geen optie. Je kunt ook kiezen voor ventilatie die 24 uur per dag werkt. We vertelden je reeds eerder wat de 4 ultieme geboden van een goed geventileerde woning zijn

In nieuwbouwwoningen is het al ruim tien jaar bij wet verplicht een ventilatiesysteem te plaatsen. Wij kunnen je aan de hand van je ontwerp adviseren over de keuze voor ventilatiesysteem C+ of ventilatiesysteem D. Beide bieden meer voordelen dan je meteen zou denken.

Gezondheidsvoordelen

Zo helpt een goed ventilatiesysteem om de vochtigheidsgraad in je woning op peil te houden. Het voert overbodig vocht af, wat in hedendaagse, erg goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen van groot belang is. Zowel je eigen gezondheid als die van je woning vaart er wel bij. Irritatie aan de ogen en huid, muffe geurtjes in huis, loskomend verf- en pleisterwerk, … zijn voorbeelden van mogelijke gevolgen van een slechte vochtigheidsgraad in de woning.

Een gezonde binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden. Sommige ventilatiesystemen werken met warmterecuperatie om de temperatuur op punt te houden. Bij een dergelijk systeem worden twee ventilatoren gebruikt. Eén ventilator zuigt frisse buitenlucht aan via een centraal aanzuigpunt in de woning. Het leidt deze lucht langs een warmtewisselaar in het systeem en vervolgens via ventilatieroosters in de woning. Een tweede ventilator zuigt warme gebruikte lucht uit de woning af en leidt deze langs het systeem naar een warmtewisselaar, alvorens de woning te verlaten. 

Ventilatie is slechts één van de technieken die we in onze totaalservice aanbieden. Bij een bezoek aan onze toonzaal kun je ontdekken wat wij voor jouw bouwproject kunnen betekenen. 

Maak je liever vooraf een afspraak?

Contacteer ons