Nieuws
-
Douchen we binnenkort ook met regenwater?
Hemelwater opvangen en na behandeling gebruiken om te douchen of baden? Als het van bouwfederatie Embuild Vlaanderen afhangt, mag dat binnenkort. Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart vraagt Embuild om douchewater niet langer te beschouwen als "water bestemd voor menselijke consumptie". Daarmee zou je waterrecuperatiesysteem een extra, erg besparende toepassing krijgen. Waar een gemiddeld huishouden in 2016 nog 114 liter verbruikte, is dat in 2021 gedaald tot 84 liter. Iedereen doet dus erg zijn best, maar toch nemen alle gezinnen samen nog steeds 65% van het leidingwaterverbruik in Vlaanderen voor hun rekening. Dat is aanzienlijk. Vooral als je weet dat ⅓ van al dat leidingwater gaat naar douchen en het nemen van een bad. Wanneer je opgevangen regenwater met een degelijk desinfectiesysteem zou behandelen, dan is een vermindering in verbruik van 68,55 miljoen m³ leidingwater mogelijk. Bij je bouwproject nadenken over een waterrecuperatiesysteem is dus bijzonder nuttig . Je gezinsbudget en het milieu zullen er wel bij varen! "Het ‘behandelde’ regenwater moet uiteraard aan kwaliteitseisen voldoen om ermee te kunnen douchen, maar drinkwaterkwaliteit is toch vooral voorbehouden voor drinken, koken, tanden poetsen enz...", zo schrijft Embuild Vlaanderen in haar persbericht. De federatie wil dit dossier op Europees niveau aankaarten, want zij bepalen de Vlaamse regels. Verplichte regenwaterrecuperatie Of het voorstel van Embuild nu verre toekomstmuziek is of niet, regenwater recupereren is vandaag al een verplichting. Wie sinds 2 oktober 2023 een bouwaanvraag indient, is gebonden aan de nieuwe hemelwaterverordening. Die bepaalt dat regenwater opvangen, hergebruiken en infiltreren de norm is voor iedereen die sloopt, bouwt of renoveert. In de eerste plaats moet je regenwater opvangen in een regenwaterput en hergebruiken voor huishoudelijke of sanitaire toepassingen . De grootte van je regenwaterput wordt bepaald op basis van je dakoppervlak. Je hierover informeren, is deel van onze totaalservice . Subsidie of premie Ben je niet wettelijk verplicht om een gescheiden afvoersysteem, een regenwaterput of een infiltratievoorziening te voorzien, maar doe je dit toch? Dan kan je via Fluvius een premie aanvragen. Of je in aanmerking komt, kan je op hun website terugvinden. Sommige gemeenten geven nog een extra subsidie als je een regenwaterput of een infiltratievoorziening plaatst. Het bedrag en de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Wij bezorgen je sowieso tijdig alle attesten, berekeningen, verslagen die je nodig hebt voor epb, keuringen, premies, enz... Benieuwd wat we voor jouw bouwproject kunnen betekenen? Contacteer ons .
Lees meer -
Dynamisch energiecontract: wat is het en hoe werkt het?
De laatste tijd is er meer aandacht gekomen voor het dynamisch energiecontract. Hoewel het momenteel nog niet veel voorkomt in België, lijken we de trend van andere Europese landen te volgen waar dit contract al langer is ingevoerd. Maar wat is het dynamisch energiecontract en hoe werkt het? Wat is een dynamisch energiecontract? Een dynamisch energiecontract hanteert uurtarieven voor elektriciteit en dagtarieven voor gas. Hierdoor kan je jouw energieverbruik afstemmen op momenten van de dag waarop de prijzen lager staan. Met een dynamisch energiecontract kun je je verbruik beter spreiden, waardoor er minder overbelasting is van het net. Wat is het verschil tussen een variabel contract en een dynamisch energiecontract? In vergelijking met een variabel contract is een dynamisch energiecontract flexibeler. Bij een variabel contract wordt het verbruikstarief maandelijks of elk kwartaal aangepast, wat voordelig is wanneer de energieprijzen dalen. Een dynamisch contract gaat nog een stap verder, omdat het tarief hier per uur of per dag varieert. Hoe werkt een dynamisch energiecontract? Op momenten van de dag waarop het aanbod van energie groter is dan de vraag, dalen de energieprijzen. Denk hierbij aan de namiddag wanneer er meer hernieuwbare energie wordt opgewekt, of 's nachts wanneer het verbruik lager is. Een dag van tevoren ontvang je van je energieleverancier een bericht met de uurprijzen, zodat je je verbruik hierop kunt afstemmen. Let op: voor een dynamisch energiecontract is een digitale meter nodig die elk kwartier het verbruik registreert. Is een dynamisch energiecontract voordeliger? Of dynamische energieprijzen voordeliger zijn, hangt af van je situatie. Als je onregelmatige werkuren hebt en thuis bent tijdens de goedkopere periodes kan een dynamisch contract een slimme keuze zijn. Stel je werkt vaak ‘s avonds of ‘s nachts, dan kan je jouw energie-intensieve activiteiten plannen op momenten wanneer de prijzen lager zijn. Ook als je regelmatig van thuis uit werkt, kan je die periodes kiezen om bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser op te zetten.
Lees meer -
De voordelen van ventilatie met warmterecuperatie
Nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen zijn vaak zeer goed geïsoleerd. Hierdoor heb je geen koude tocht meer binnen, maar is het wel extra belangrijk om een goed ventilatiesysteem te installeren. Bij een ventilatiesysteem type D wordt de warmte gerecupereerd. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Je leest het in dit blogbericht. Hoe werkt ventilatie met warmterecuperatie? Je kan op verschillende manieren ventileren. Zo kan je bijvoorbeeld ventileren door gewoon je raam open te zetten. Je kan ook gebruikmaken van ventilatiesystemen waarbij de lucht wordt weggezogen via een buizensysteem en de nieuwe lucht binnenkomt via verluchtingsroosters. Daarnaast heb je ook nog ventilatiesystemen die volledig mechanisch werken en waar warmte wordt gerecupereerd. Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de warmte van de afgevoerde lucht bijgehouden. Een ander kanaal zorgt voor de aanvoer van nieuwe lucht. Deze lucht wordt gefilterd en verwarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. Voordelen van ventilatie met warmterecuperatie 1. Geen koude tocht binnen Door natuurlijke ventilatie komt er vaak veel koude lucht binnen. Zeker in de winter is dit niet aangenaam. Ook bij systemen waar de nieuwe lucht binnenkomt via verluchtingsroosters kan je een koude tocht in je woning voelen. Door de mechanische aanvoer van de lucht waarbij deze eerst verwarmd wordt, heb je geen last meer van een frisse bries in huis. 2. Bespaar op je energierekening Doordat de warmte in je huis gerecupereerd wordt, verspil je minder energie. Je moet minder bijstoken en de verse lucht wordt al verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Met een ventilatiesysteem type D bespaar je dus op je energierekening. 3. Betere lucht binnen Wanneer je niet voldoende ventileert, kan dit schadelijk zijn voor je huis en je gezondheid. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot schimmels in je huis en gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of hoesten. Door een mechanisch ventilatiesysteem voorkom je deze problemen. Daarboven wordt bij een ventilatiesysteem type D de aangevoerde lucht eerst gefilterd. Zo komen er geen pollen of vervuiling je huis binnen. Ga je binnenkort bouwen of verbouwen en ben je nog op zoek naar een gepast ventilatiesysteem voor je woning? Maak een afspraak . Wij helpen je graag verder.
Lees meer -
5 redenen waarom je nu moet investeren in zonnepanelen
Eén van de beste manieren om je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst is door te investeren in zonnepanelen. Hoewel de initiële kosten misschien wat afschrikken, zijn er tal van voordelen die de investering meer dan waard maken. Benieuwd? Lees dan verder. 1. De premies verlagen vanaf 2024 Omdat de terugdraaiende teller werd vervanger door een digitale meter riep de Vlaamse Overheid premies in het leven. Maar die premies worden nu stilaan afgebouwd. Plaats je dit jaar nog zonnepanelen? Dan kan je nog tot 750 euro krijgen aan premies. Vanaf 2024 is dat de helft. 2. Besparingen op je energierekening Een van de meest aantrekkelijke voordelen van zonnepanelen is de potentiële besparing op je energierekening. Zodra de panelen zijn geïnstalleerd, begin je onmiddellijk zonne-energie op te wekken die je kunt gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Dit vermindert je afhankelijkheid van traditionele energieleveranciers en de bijbehorende kosten. In feite kunnen zonnepanelen in de loop van de jaren duizenden euro's aan energiekosten besparen, waardoor de initiële investering snel wordt terugverdiend. En maar goed ook, want de energieprijzen schommelen sterk. 3. Milieuvriendelijke keuze Door te investeren in zonnepanelen verminder je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Het gebruik van zonne-energie stoot geen schadelijke gassen uit en draagt niet bij aan luchtvervuiling of klimaatverandering. Door over te stappen op groene energie draag je direct bij aan het verminderen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Je helpt de planeet te beschermen voor toekomstige generaties. 4. Toenemende waarde van je woning Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Huizen met zonne-energiesystemen worden vaak als aantrekkelijker beschouwd op de vastgoedmarkt. Potentiële kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een woning met lagere energiekosten en duurzame voorzieningen. Dit betekent dat de waarde van je huis kan stijgen, waardoor je investering in zonnepanelen zichzelf op nog meer manieren terugbetaalt. 5. Onafhankelijkheid van energieprijzen De prijzen van traditionele fossiele brandstoffen zijn vaak onderhevig aan schommelingen op de wereldmarkt, wat kan leiden tot onvoorspelbare veranderingen in je energierekening. Met zonnepanelen kun je grotendeels onafhankelijk worden van deze prijsschommelingen. Zodra je een zonne-energiesysteem hebt geïnstalleerd, geniet je van stabiele en voorspelbare energiekosten, waardoor je meer controle hebt over je financiën op de lange termijn. Kortom, investeren in zonnepanelen is niet alleen een slimme financiële zet, maar ook een krachtige stap in de richting van een duurzamere en groenere toekomst. Met besparingen op je energierekening, positieve milieueffecten en de potentie om de waarde van je huis te verhogen, zijn er genoeg redenen om nu actie te ondernemen. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om te investeren in zonnepanelen en de voordelen te plukken voor zowel je portemonnee als de planeet.
Lees meer -
De voordelen van onze totaalservice
Klaar om je droomwoning te realiseren? Aclisol helpt je graag met al je energiesystemen. Sterker nog: je kan bij ons aankloppen voor een totaalservice. En kiezen voor één aannemer heeft verschillende voordelen. We lijsten ze even op. Geen conflicten Niets zo vervelend dat verschillende aannemers voor al je energiesystemen. Gelukkig kan je bij Aclisol ook kiezen voor een totaalservice . Je loopt geen risico dat verschillende technieken of leidingen in conflict komen. Wij helpen je met: Zonnepanelen Verwarming Sanitair Ventilatie Vlotter verloop Wij zorgen voor een vlot verloop. Eenzelfde team zorgt voor de volledige uitvoering en plaatsing . Dit is veel efficiënter dan wanneer verschillende partijen ter plaatse komen. Problemen bij onderlinge koppeling van de verschillende systemen zijn onbestaand. Daarbij zijn er geen discussies over verantwoordelijkheden. Nazorg “Bij wie moest ik nu weer zijn?” Die gedachten zijn van de baan. Bij Aclisol helpen we je met één aanspreekpunt. Wij zorgen dat alles vlot verloopt. Daarnaast tekenen we alle technieken uit op plan. We bespreken samen met jou welke werken wij gaan uitvoeren. Steek je zelf ook graag de handen uit de mouwen? Dan bespreken we wat jullie zelf kunnen doen. Bovendien zorgen wij voor alle formaliteiten zoals attesten, berekeningen, verslagen die nodig zijn voor epb, keuringen en premies. We bezorgen ze je tijdig. En als kers op de taart staan wij ook paraat voor jullie voor de nodige nazorg.
Lees meer