Nieuws
-
Kan je een warmtepomp als airco gebruiken?
Wil je graag je huis op een energiezuinige manier koelen tijdens warme zomerdagen? Met een warmtepomp kan je hetzelfde effect bereiken als met een airco. Niet alleen ‘s zomers is het een ideale oplossing: je geniet het gehele jaar door van een prettig binnenklimaat. We vertelden je al eerder dat een warmtepomp op hete dagen zijn voordelen heeft. In dit artikel hoe je je warmtepomp efficiënt als airco kan inzetten, en wat de voordelen en beperkte nadelen zijn. Ander systeem Eerst even het duidelijke verschil in werking tussen een warmtepomp en een airco aanduiden: een warmtepomp airco verplaatst - door zijn warmtepomptechnologie - warmte van binnen naar buiten tijdens het koelen. Het onttrekt warmte aan de binnenruimte en voert die af naar buiten, waardoor de temperatuur daalt. In de verwarmingsmodus werkt het systeem precies andersom, waarbij het warmte van buiten naar binnen voert. Bij een traditionele airconditioner is van warmteoverdracht geen sprake: hij koelt daarentegen de lucht door middel van een koelmiddel dat warmte onttrekt aan de binnenruimte en die vervolgens afvoert naar buiten. Slechts een beperkt aantal types van airconditioner kan ook verwarmen. Warmtepomp is efficiënter en zuiniger Een belangrijk voordeel van een warmtepomp als airco is de energie-efficiëntie. Omdat ze warmte uit de buitenlucht haalt, verbruikt ze veel minder energie dan een traditionele airconditioner. Een warmtepomp airco heeft tot wel 50% minder energie nodig dan een conventionele airco voor het koelen van dezelfde ruimte. Een warmtepomp die ook te gebruiken is als airco, is een uitstekende keuze voor woningeigenaren die op zoek zijn naar een energiezuinige en duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van hun huis. Met de mogelijkheid om het binnenklimaat het hele jaar door te reguleren, biedt een warmtepomp airco comfort en efficiëntie. Het systeem is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kosteneffectief op de lange termijn. Net als met een degelijk ventilatiesysteem kan je dus met een warmtepomp een gezond binnenklimaat garanderen. En dat het hele jaar door. Overweeg jij het ook? Contacteer ons , en we geven je graag het juiste advies.
Lees meer -
Is het in 2024 nog rendabel om zonnepanelen te nemen?
Vanaf 1 januari 2024 voorziet Vlaanderen geen premie meer voor wie zonnepanelen op zijn dak plaatst. De vraag naar PV-zonnepanelen is daardoor gedaald, wat de investering voor (nieuw-)bouwers net wél interessant kan maken. Bovendien zijn er nog andere factoren die zorgen dat zonne-energie een slimme keuze blijft. Als je van de start van je bouwproject voor zonnepanelen opteert, wil je uiteraard weten wat de terugverdientijd is. Momenteel heb je je investering ongeveer op 6 jaar tijd gerecupereerd. De aankoopprijs en de oriëntatie van je woning zijn doorslaggevende factoren, net als de technologische evolutie. Steeds duurzamer Aclisol werkt uitsluitend met Europese kwaliteitsfabrikanten van zonnepanelen. Hun modernste panelen zijn niet alleen efficiënter in het omzetten van zonlicht in elektriciteit, maar vereisen ook minder onderhoud. Dat betekent minder tussentijdse kosten om het rendement van je installatie optimaal te houden. De voortdurende technologische vooruitgang heeft de betrouwbaarheid van zonnepanelen vergroot. Op vlak van duurzaamheid is er dus ook nog een flinke stap voorwaarts gezet. Hogere efficiëntie Zonnepanelen worden ook steeds efficiënter: de nieuwste modellen kunnen meer zonlicht omzetten in elektriciteit, wat resulteert in een hogere opbrengst per geïnstalleerd paneel. Die hogere energieproductie verkort evenzeer de terugverdientijd. Alles bij elkaar genomen zijn zonnepanelen anno 2024 nog altijd een slimme keuze voor je energiefactuur, zeker als je ze slim combineert met andere energiezuinige technieken zoals de warmtepomp . Je begeleiden zodat alle duurzame bouwtechnieken optimaal renderen, is een belangrijk onderdeel van onze totaalservice . Belang van zelfverbruik Olivier Lesage, energie-expert voor Test Aankoop, beaamt dat zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn. Al onderstreept hij ook het belang van zelfverbruik . “De terugleververgoeding, het tarief dat de elektriciteitsleveranciers aanbieden aan zonnepaneeleigenaars met een digitale meter, volgt dezelfde curve als de prijs van de elektriciteit die je afneemt, maar is aanzienlijk lager. In april 2023 ging het om gemiddeld 3 cent per kWh. De grootste winst zit dus in je zelfverbruik. Die stroom moet je immers niet van het net afhalen en het financiële voordeel per kilowattuur is gelijk aan de totale prijs van de elektriciteit, inclusief alle kosten.” Besparen door voor zonne-energie te kiezen, blijft dus interessant. Meer weten over zonnepanelen of andere energiezuinige technieken? Contacteer ons .
Lees meer -
Voorkom geluidsoverlast van je warmtepomp
Eens je bouwvergunning op zak is, wil je met je nieuwe woonst uiteraard op een laag E-peil mikken. Dat bereik je onder andere door de juiste warmtebron voor je verwarming te kiezen. Zowel voor onze gascondensatieketels als onze warmtepompen werken wij samen met de Duitse kwaliteitsfabrikant Vaillant. Als een van de nadelen van een warmtepomp wordt steevast het brommende geluid van de buitenunit genoemd. Toch valt dat in de praktijk meestal mee, als je een paar zaken in acht neemt. Niet iedere warmtepomp maakt geluid: een pomp met een bodembron zie en hoor je bijvoorbeeld niet. Andere types maken wél geluid, veroorzaakt door de ventilator in het apparaat. Die bromt lichtjes, op vergelijkbaar niveau als een airco. De nieuwste warmtepompen produceren ongeveer 50 decibel, dat is 15 decibel minder dan een wasdroger. Overdag zul je door andere omgevingsgeluiden niet zo snel last van de warmtepomp hebben, maar 's avonds kan het geluid wel ineens opvallen. Wanneer maakt een warmtepomp geluid? De warmtepomp maakt het meeste geluid als hij hard aan het werk is om het huis te verwarmen: de ventilator zuigt lucht aan en de compressor brengt het koudemiddel onder hoge druk. In de winter zul je 'm daardoor een stuk vaker horen dan in de zomer wanneer er minder warmte nodig is in huis. Een lucht-water-warmtepomp is bovendien vaak ‘s morgens in actie, omdat er dan meestal wordt gedoucht door het hele gezin en er dus warm water nodig is. In de wintermaanden maakt de warmtepomp dus het meeste geluid, maar daar staat tegenover dat het leven zich dan ook vooral binnenshuis afspeelt. De overlast blijft dus zeer beperkt. Hou rekening met Bouwbesluit In 2021 trad een nieuw Bouwbesluit in werking waarin is afgesproken dat het geluidsniveau van de warmtepomp slechts 40 decibel in de nacht en 45 decibel overdag mag bedragen. Dit wordt gemeten vanaf de erfgrens. Houd daarom rekening met de plek van de buitenunit: als de enige plek voor de warmtepomp vlak onder het slaapkamerraam van de buren is, maak je beter gebruik van een omkasting. Hoe verder de warmtepomp van het huis en dat van de buren staat, des te minder vanzelfsprekend de geluidsoverlast. Weet wel dat langere leidingen een nadelig effect kunnen hebben op het rendement. De installateur zal in overleg met jou de beste plek voor je warmtepomp uitzoeken. Vaak is dat de zijkant van het huis of op een plat, open dak. Bij onze totaalservice hoort correct advies over al je bouwtechnieken. Wij helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie. Meer weten? Contacteer ons .
Lees meer -
Zelfconsumptie van energie uit zonnepanelen dringt zich op
Door het grote succes van zonnepanelen produceren we met zijn allen op zonnige dagen een overschot aan elektriciteit, waarvoor energieleveranciers dan een afnemer moeten zoeken. Onder meer in Nederland beslist de ene leverancier na de andere om eigenaars van zonnepanelen te laten betalen om stroom op het net te zetten. Zelfconsumptie, zoveel mogelijk je eigen opwekte energie verbruiken, dringt zich meer dan ooit op. Op 1 mei en tijdens het voorbije Hemelvaartweekend kregen we onverwacht een paar zeer zonnige dagen. Dit had meteen grote gevolgen voor de beschikbare elektriciteit. Vanwege de feestdagen in veel Europese landen lagen heel wat energie-intensieve bedrijven stil. Gevolg: een massa zonnestroom op overschot waarvoor leveranciers koortsachtig een afnemer moeten zoeken. Het elektriciteitsnet moet immers altijd in balans zijn. Bij een overaanbod wordt de prijs van elektriciteit negatief. De grote hoeveelheid gezinnen met zonnepanelen is een uitstekende zaak voor ons klimaat, alleen duikt dus af en toe het neveneffect van een energieoverschot op. Verscheidene Nederlandse energieleveranciers beslisten daarop om eigenaars van zonnepanelen een teruglevertarief van 11,5 cent per kWh aan te rekenen. “Kwestie van de eigenaars te motiveren - een prijsprikkel te geven - om de stroom die ze opwekken vooral zelf te verbruiken in plaats van die op het net te zetten, gelet op de soms erg dure gevolgen voor de energieleveranciers,” zei Joannes Laveyne, energie-onderzoeker aan de UGent, daarover bij Gazet van Antwerpen. Zelfconsumptie, hoe werkt dat? Vooralsnog heeft Febeg, de sectorfederatie van Belgische energieleveranciers, geen weet van plannen bij energieleveranciers om zo’n teruglevertarief in te voeren. Febeg-directeur Marc Van den Bosch zei dit in hetzelfde artikel bij Gazet van Antwerpen: “We willen vooral eigenaars stimuleren om op piekmomenten zonnepanelen tijdelijk minder energie te laten opwekken. Of aansporen om zoveel mogelijk de opgewekte stroom zélf te verbruiken.” Maar hoe doe je efficiënt aan zelfconsumptie? De belangrijkste tip is: verbruik zoveel mogelijk overdag energie . Op het moment dat de zon schijnt, verbruik je rechtstreeks de energie van jouw zonnepanelen systeem. Het is beter om huishoudapparaten en sanitaire installaties vooral overdag te gebruiken. Denk maar aan een wasmachine, droogkast en afwasmachine. Gezinnen die overdag zelden thuis zijn, werken best met de uitstelknop van hun apparaten. De meeste huishoudapparaten hebben tegenwoordig zo’n functie. Hierdoor kan je, zelfs als je niet thuis bent, overdag verbruiken. Heb je een digitale meter? Via mijn.fluvius.be kan je de verbuiksgegevens van jouw digitale meter aflezen. Dat kan je helpen om je verbruikspatroon beter in te schatten, en slim om te gaan met je energie. Slimme investeringen Wil je graag een investering doen om je zelfconsumptie te verhogen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden: • Slimme boiler of warmtepomp : Deze slaan energie op en gaan bijvoorbeeld water verwarmen op momenten dat er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt in het huishouden. Het warme water wordt opgeslagen in het geïsoleerde buffervat, zodat je ook ’s avonds warm water kan gebruiken. • Home energy management systemen: Onze woningen zullen slimmer worden in de toekomst. Zo kan je applicaties en toestellen verbinden met jouw digitale meter. Ze maken letterlijk je meter slimmer: het helpt je om op het juiste moment te verbruiken door rekening te houden met de hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd. Je correct informeren over de duurzame investeringen die zinvol zijn voor jouw bouwproject maakt deel uit van onze totaalservice . Heb je interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons .
Lees meer -
Goed ventileren voor een gezond binnenklimaat
Over de voordelen van ventilatie met warmterecuperatie informeerden we je al eerder. Goed ventileren is het hele jaar door belangrijk. Welk systeem je best kiest, hangt af van jouw specifieke woonsituatie. Hou ook rekening met het onderhoud dat een ventilatiesysteem vraagt. Eerst willen we het verschil tussen ventileren en verluchten aanstippen. Ventileren is het voortdurend verversen van de binnenlucht. Dat zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht naar buiten gaat en verse buitenlucht naar binnen komt. Verluchten is een intensieve vorm van ventilatie waarbij je een korte periode de ramen of een buitendeur openzet. Verluchten doe je tijdelijk: het is eerder een aanvulling op ventileren. Permanent ventileren is belangrijk. Ook in de winter. Vochtige lucht moet ten allen tijde weg kunnen, zo niet kan je vochtproblemen in je woning veroorzaken. In onze binnenlucht zitten bovendien heel wat gassen, stofdeeltjes en microben die hun weg naar buiten moeten vinden. Willen we een gezond binnenklimaat, dan is permanent ventileren dus de boodschap. Vier systemen Het verschil tussen de 4 ventilatiesystemen zit hem in de manier waarop er lucht wordt aangevoerd en afgevoerd: Ventilatiesysteem A : De lucht wordt op een natuurlijke manier aan- en afgevoerd. Ventilatiesysteem B : Verse lucht wordt op een mechanische manier aangevoerd, met behulp van ventilatoren, en op een natuurlijke manier afgevoerd. Dit systeem zie je amper in woningen. Ventilatiesysteem C/C+ : Bij dit systeem is er een natuurlijke aanvoer van lucht. De afvoer gebeurt mechanisch via afvoeropeningen. Verloopt de mechanische luchtafvoer vraaggestuurd via zelfregulerende roosters, dan spreken we van ventilatiesysteem C+. Ventilatiesysteem D/D+ : Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aanvoer als de afvoer op een mechanische manier. Bij dit systeem is het mogelijk om de warmte uit de afgevoerde lucht te recupereren met een warmtewisselaar. Die warmte wordt dan gebruikt om de vers aangevoerde lucht te verwarmen. Men spreekt dan van ventilatiesysteem D+. Denk aan onderhoud Elk ventilatiesysteem vraagt onderhoud. Vooral bij systeem D is het een aandachtspunt. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet aan de toevoerzijde niet proper zijn, komt er vervuilde lucht je woning binnen. Daarom is het belangrijk dat de onderdelen regelmatig gepoetst of zelfs vervangen worden. Sommige taakjes kan je als gebruiker perfect zelf opvolgen, andere zijn voor de installateur. Toevoer- , afvoeropeningen en afvoerventielen kan je bijvoorbeeld perfect zelf reinigen, net als filters stofzuigen en vervangen. Hoe vaak je filters moet vervangen, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de aangevoerde lucht. Bij Aclisol beschikken we over de knowhow om je het juiste advies te verlenen over het ventilatiesysteem in jouw woning. Uiteraard plaatsen wij het systeem ook. Het ventilatiesysteem uitbalanceren en vervolgens een officieel inregelrapport opstellen, maakt deel uit van onze totaalservice . Meer weten? Contacteer ons .
Lees meer