Door het grote succes van zonnepanelen produceren we met zijn allen op zonnige dagen een overschot aan elektriciteit, waarvoor energieleveranciers dan een afnemer moeten zoeken. Onder meer in Nederland beslist de ene leverancier na de andere om eigenaars van zonnepanelen te laten betalen om stroom op het net te zetten. Zelfconsumptie, zoveel mogelijk je eigen opwekte energie verbruiken, dringt zich meer dan ooit op.

Op 1 mei en tijdens het voorbije Hemelvaartweekend kregen we onverwacht een paar zeer zonnige dagen. Dit had meteen grote gevolgen voor de beschikbare elektriciteit. Vanwege de feestdagen in veel Europese landen lagen heel wat energie-intensieve bedrijven stil. Gevolg: een massa zonnestroom op overschot waarvoor leveranciers koortsachtig een afnemer moeten zoeken. Het elektriciteitsnet moet immers altijd in balans zijn.

Bij een overaanbod wordt de prijs van elektriciteit negatief. De grote hoeveelheid gezinnen met zonnepanelen is een uitstekende zaak voor ons klimaat, alleen duikt dus af en toe het neveneffect van een energieoverschot op. 

Verscheidene Nederlandse energieleveranciers beslisten daarop om eigenaars van zonnepanelen een teruglevertarief van 11,5 cent per kWh aan te rekenen. “Kwestie van de eigenaars te motiveren - een prijsprikkel te geven - om de stroom die ze opwekken vooral zelf te verbruiken in plaats van die op het net te zetten, gelet op de soms erg dure gevolgen voor de energieleveranciers,” zei Joannes Laveyne, energie-onderzoeker aan de UGent, daarover bij Gazet van Antwerpen.

Zelfconsumptie, hoe werkt dat?

Vooralsnog heeft Febeg, de sectorfederatie van Belgische energieleveranciers, geen weet van plannen bij energieleveranciers om zo’n teruglevertarief in te voeren. Febeg-directeur Marc Van den Bosch zei dit in hetzelfde artikel bij Gazet van Antwerpen: “We willen vooral eigenaars stimuleren om op piekmomenten zonnepanelen tijdelijk minder energie te laten opwekken. Of aansporen om zoveel mogelijk de opgewekte stroom zélf te verbruiken.”

Maar hoe doe je efficiënt aan zelfconsumptie? De belangrijkste tip is: verbruik zoveel mogelijk overdag energie. Op het moment dat de zon schijnt, verbruik je rechtstreeks de energie van jouw zonnepanelen systeem. Het is beter om huishoudapparaten en sanitaire installaties vooral overdag te gebruiken. Denk maar aan een wasmachine, droogkast en afwasmachine. 

Gezinnen die overdag zelden thuis zijn, werken best met de uitstelknop van hun apparaten. De meeste huishoudapparaten hebben tegenwoordig zo’n functie. Hierdoor kan je, zelfs als je niet thuis bent, overdag verbruiken.

Heb je een digitale meter? Via mijn.fluvius.be kan je de verbuiksgegevens van jouw digitale meter aflezen. Dat kan je helpen om je verbruikspatroon beter in te schatten, en slim om te gaan met je energie.

Slimme investeringen

Wil je graag een investering doen om je zelfconsumptie te verhogen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

    • Slimme boiler of warmtepomp

Deze slaan energie op en gaan bijvoorbeeld water verwarmen op momenten dat er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt in het huishouden. Het warme water wordt opgeslagen in het geïsoleerde buffervat, zodat je ook ’s avonds warm water kan gebruiken.

    • Home energy management systemen:

Onze woningen zullen slimmer worden in de toekomst. Zo kan je applicaties en toestellen verbinden met jouw digitale meter. Ze maken letterlijk je meter slimmer: het helpt je om op het juiste moment te verbruiken door rekening te houden met de hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd.

Je correct informeren over de duurzame investeringen die zinvol zijn voor jouw bouwproject maakt deel uit van onze totaalservice

Heb je interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons.