Eens je bouwvergunning op zak is, wil je met je nieuwe woonst uiteraard op een laag E-peil mikken. Dat bereik je onder andere door de juiste warmtebron voor je verwarming te kiezen. Zowel voor onze gascondensatieketels als onze warmtepompen werken wij samen met de Duitse kwaliteitsfabrikant Vaillant. Als een van de nadelen van een warmtepomp wordt steevast het brommende geluid van de buitenunit genoemd. Toch valt dat in de praktijk meestal mee, als je een paar zaken in acht neemt.
Niet iedere warmtepomp maakt geluid: een pomp met een bodembron zie en hoor je bijvoorbeeld niet. Andere types maken wél geluid, veroorzaakt door de ventilator in het apparaat. Die bromt lichtjes, op vergelijkbaar niveau als een airco. De nieuwste warmtepompen produceren ongeveer 50 decibel, dat is 15 decibel minder dan een wasdroger. Overdag zul je door andere omgevingsgeluiden niet zo snel last van de warmtepomp hebben, maar 's avonds kan het geluid wel ineens opvallen.
Wanneer maakt een warmtepomp geluid?
De warmtepomp maakt het meeste geluid als hij hard aan het werk is om het huis te verwarmen: de ventilator zuigt lucht aan en de compressor brengt het koudemiddel onder hoge druk. In de winter zul je 'm daardoor een stuk vaker horen dan in de zomer wanneer er minder warmte nodig is in huis. Een lucht-water-warmtepomp is bovendien vaak ‘s morgens in actie, omdat er dan meestal wordt gedoucht door het hele gezin en er dus warm water nodig is.
In de wintermaanden maakt de warmtepomp dus het meeste geluid, maar daar staat tegenover dat het leven zich dan ook vooral binnenshuis afspeelt. De overlast blijft dus zeer beperkt.
Hou rekening met Bouwbesluit
In 2021 trad een nieuw Bouwbesluit in werking waarin is afgesproken dat het geluidsniveau van de warmtepomp slechts 40 decibel in de nacht en 45 decibel overdag mag bedragen. Dit wordt gemeten vanaf de erfgrens. Houd daarom rekening met de plek van de buitenunit: als de enige plek voor de warmtepomp vlak onder het slaapkamerraam van de buren is, maak je beter gebruik van een omkasting.
Hoe verder de warmtepomp van het huis en dat van de buren staat, des te minder vanzelfsprekend de geluidsoverlast. Weet wel dat langere leidingen een nadelig effect kunnen hebben op het rendement.
De installateur zal in overleg met jou de beste plek voor je warmtepomp uitzoeken. Vaak is dat de zijkant van het huis of op een plat, open dak.
Bij onze totaalservice hoort correct advies over al je bouwtechnieken. Wij helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.
Meer weten? Contacteer ons.