Vanaf 1 januari 2024 voorziet Vlaanderen geen premie meer voor wie zonnepanelen op zijn dak plaatst. De vraag naar PV-zonnepanelen is daardoor gedaald, wat de investering voor (nieuw-)bouwers net wél interessant kan maken. Bovendien zijn er nog andere factoren die zorgen dat zonne-energie een slimme keuze blijft.

Als je van de start van je bouwproject voor zonnepanelen opteert, wil je uiteraard weten wat de terugverdientijd is. Momenteel heb je je investering ongeveer op 6 jaar tijd gerecupereerd. De aankoopprijs en de oriëntatie van je woning zijn doorslaggevende factoren, net als de technologische evolutie.

Steeds duurzamer

Aclisol werkt uitsluitend met Europese kwaliteitsfabrikanten van zonnepanelen. Hun modernste panelen zijn niet alleen efficiënter in het omzetten van zonlicht in elektriciteit, maar vereisen ook minder onderhoud. Dat betekent minder tussentijdse kosten om het rendement van je installatie optimaal te houden.
 
De voortdurende technologische vooruitgang heeft de betrouwbaarheid van zonnepanelen vergroot. Op vlak van duurzaamheid is er dus ook nog een flinke stap voorwaarts gezet.

Hogere efficiëntie

Zonnepanelen worden ook steeds efficiënter: de nieuwste modellen kunnen meer zonlicht omzetten in elektriciteit, wat resulteert in een hogere opbrengst per geïnstalleerd paneel. Die hogere energieproductie verkort evenzeer de terugverdientijd.
 
Alles bij elkaar genomen zijn zonnepanelen anno 2024 nog altijd een slimme keuze voor je energiefactuur, zeker als je ze slim combineert met andere energiezuinige technieken zoals de warmtepomp. Je begeleiden zodat alle duurzame bouwtechnieken optimaal renderen, is een belangrijk onderdeel van onze totaalservice.

Belang van zelfverbruik

Olivier Lesage, energie-expert voor Test Aankoop, beaamt dat zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn. Al onderstreept hij ook het belang van zelfverbruik. “De terugleververgoeding, het tarief dat de elektriciteitsleveranciers aanbieden aan zonnepaneeleigenaars met een digitale meter, volgt dezelfde curve als de prijs van de elektriciteit die je afneemt, maar is aanzienlijk lager. In april 2023 ging het om gemiddeld 3 cent per kWh. De grootste winst zit dus in je zelfverbruik. Die stroom moet je immers niet van het net afhalen en het financiële voordeel per kilowattuur is gelijk aan de totale prijs van de elektriciteit, inclusief alle kosten.”
 
Besparen door voor zonne-energie te kiezen, blijft dus interessant. Meer weten over zonnepanelen of andere energiezuinige technieken? Contacteer ons.