Wil je graag je huis op een energiezuinige manier koelen tijdens warme zomerdagen? Met een warmtepomp kan je hetzelfde effect bereiken als met een airco. Niet alleen ‘s zomers is het een ideale oplossing: je geniet het gehele jaar door van een prettig binnenklimaat.

We vertelden je al eerder dat een warmtepomp op hete dagen zijn voordelen heeft. In dit artikel hoe je je warmtepomp efficiënt als airco kan inzetten, en wat de voordelen en beperkte nadelen zijn.

Ander systeem

Eerst even het duidelijke verschil in werking tussen een warmtepomp en een airco aanduiden: een warmtepomp airco verplaatst - door zijn warmtepomptechnologie - warmte van binnen naar buiten tijdens het koelen. Het onttrekt warmte aan de binnenruimte en voert die af naar buiten, waardoor de temperatuur daalt. In de verwarmingsmodus werkt het systeem precies andersom, waarbij het warmte van buiten naar binnen voert.
 
Bij een traditionele airconditioner is van warmteoverdracht geen sprake: hij koelt daarentegen de lucht door middel van een koelmiddel dat warmte onttrekt aan de binnenruimte en die vervolgens afvoert naar buiten. Slechts een beperkt aantal types van airconditioner kan ook verwarmen.

Warmtepomp is efficiënter en zuiniger

Een belangrijk voordeel van een warmtepomp als airco is de energie-efficiëntie. Omdat ze warmte uit de buitenlucht haalt, verbruikt ze veel minder energie dan een traditionele airconditioner. Een warmtepomp airco heeft tot wel 50% minder energie nodig dan een conventionele airco voor het koelen van dezelfde ruimte.
 
Een warmtepomp die ook te gebruiken is als airco, is een uitstekende keuze voor woningeigenaren die op zoek zijn naar een energiezuinige en duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van hun huis. Met de mogelijkheid om het binnenklimaat het hele jaar door te reguleren, biedt een warmtepomp airco comfort en efficiëntie. Het systeem is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kosteneffectief op de lange termijn.
 
Net als met een degelijk ventilatiesysteem kan je dus met een warmtepomp een gezond binnenklimaat garanderen. En dat het hele jaar door. Overweeg jij het ook? Contacteer ons, en we geven je graag het juiste advies.