Het laatste jaar brengen we veel meer tijd door in ons eigen huis. Om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen, is goede ventilatie essentieel. Ook voor thuis is het goed om even stil te staan bij het binnenklimaat, want wist je dat de lucht in je eigen woning tot wel vijf keer meer vervuild is dan buiten? Door deze vervuiling kan je sneller last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Een gezond binnenklimaat is dus erg belangrijk. Maar hoe zorg je hiervoor?
5 tips voor een gezond binnenklimaat
Beperk het CO2-gehalte
CO2 is koolstofdioxide die mensen uitademen. Is je woning niet goed geventileerd, dan loopt het CO2-gehalte langzaam op. Idealiter bedraagt het CO2-gehalte in je huis 800 ppm (parts per million), 1200 ppm is de bovengrens. Vanaf het gehalte 1400 ppm bedraagt, kan je last krijgen van concentratieproblemen. In de buitenlucht ligt het CO2-gehalte snel onder de 500 ppm. Een goede ventilatie van je woning zorgt ervoor dat het CO2-gehalte binnen de perken wordt gehouden.
Zorg voor de ideale temperatuur in je woning
De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden. In de badkamer mag het iets warmer zijn, in je slaapkamer iets kouder. Stel de verwarming in de winter op deze temperaturen in. Wordt het in de zomer te warm in je huis? Opteer dan voor rolluiken, airco of een lucht/water warmtepomp om je woning te koelen.
Let op met vocht en schimmel
Koken, douchen en de was drogen kan de luchtvochtigheid in je huis doen stijgen. Dit is zowel schadelijk voor je woning als voor je gezondheid. De luchtvochtigheid ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 70 procent. Na het douchen ontstaat er vaak condens op de spiegels. Dat betekent dat de luchtvochtigheid op dat moment te hoog is. Geraakt het vocht niet weg, dan kan je vochtproblemen of schimmelvorming krijgen.
Vermijd fijnstof en andere schadelijke stoffen
Wanneer je kookt komen er naast waterdamp, andere gassen vrij die fijnstof bevatten. Dit fijnstof kan je vergelijken met het fijnstof aan snelwegen. Met een goede afzuigkap is dit probleem snel en makkelijk opgelost. Daarna moet je erop letten dat andere schadelijke stoffen niet in je woning blijven hangen. Denk hierbij aan stoffen afkomstig van verf en schoonmaakmiddelen.
Ventileer je woning
De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: ventileer je woning. Opgelet, met ventileren bedoelen we niet het openzetten van je ramen. Dit effect is maar van korte duur. Om een gezond binnenklimaat te creëren in je volledige woning, moet je deze constant ventileren met een ventilatiesysteem. Voor nieuwbouwwoningen is dit sinds 2021 verplicht.
De meest gekozen ventilatiesystemen zijn type C+ en D. Met ventilatiesysteem C+ wordt vervuilde binnenlucht in natte ruimtes mechanisch weggezogen naar buiten. Verse lucht wordt aangevoerd via ventilatieroosters boven ramen en deuren. Met ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de afvoer als toevoer van lucht volledig mechanisch.
Advies op maat
Op zoek naar een ventilatiesysteem maar ben je er nog niet helemaal uit? We geven je graag advies over welk systeem de beste oplossing is voor jouw project.
Contacteer ons