675,63 euro. Dat bedrag betaalde een gemiddeld gezin begin 2015 aan elektriciteit. Een jaar later zal dat stijgen naar liefst 1005 euro. Die cijfers komen van de Vlaamse Energieregulator VREG. Een aantal regeringsmaatregelen leggen stevige druk op eenieders budget. De keuze voor hernieuwbare energie ligt hierdoor meer dan ooit voor de hand.
De keuze voor zonne-energie dringt zich meer dan ooit op
Regering draait BTW-verlaging op energie terug
In september draaide de regering de BTW-verlaging op energie terug. Je betaalt opnieuw 21 procent in plaats van 6 procent. Op 1 maart 2016 schaft de regering de gratis stroom (jaarlijks 90 euro) af, én wordt de Vlaamse energietaks ingevoerd. Aan die ondertussen beruchte ‘Turteltaks’ hangt een prijskaartje van 100 euro.
De keuze voor zonnecollectoren dringt zich meer dan ooit op. Hoewel de overheid ook hiervoor de subsidies heeft teruggeschroefd, blijft het een interessante investering. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt momenteel geschat op acht à tien jaar. Je motieven hoeven echter niet enkel financieel van aard te zijn.
Voordelen van zonnepanelen
Zonnepanelen zorgen voor een rechtstreekse besparing op je energiefactuur. Ze hebben bovendien het voordeel van het gebruiksgemak. Het vergt nauwelijks onderhoud: meestal volstaat een jaarlijkse controle. In functie van jouw elektriciteitsproductie en -verbruik kan gekozen worden voor een autonoom systeem waarbij de opgewekte stroom wordt opgeslagen in batterijen die de stroomvoorziening overnemen op een moment dat er onvoldoende intens licht is. Bij een netgekoppeld systeem stuur je energie naar het openbaar net als je te veel produceert. Bij onvoldoelde lichtinval kan je hierdoor rekenen op stroom van het net.
De zon is een energiebron die nooit uitgeput raakt. Bij zonne-energie stoot je bovendien geen CO-2 uit, wat dit systeem een pak milieuvriendelijk maakt dan gas of stookolie.
Voordelen van zonneboilers
Een zonneboiler voor sanitair warm water bestaat uit een collector, een voorraadvat en een regeling. Met zijn circulaire werking genereert een zonneboiler sanitair warm water. Meer nog: het systeem kan ook gebruikt worden als verwarmingsondersteuning voor wand- of vloerverwarming. Warmwatervoorziening wordt dankzij zonne-energie economischer dan ooit.
Met zonnecollectoren en een boiler stook je bijna de helft minder dan wanneer je enkel verwarmt met stookolie of gas. Ook een zonneboiler verbruikt geen CO-2.
Zonne-energie biedt meer voordelen dan we in één nieuwsbericht kunnen opsommen. De nieuwste systemen zijn flexibel en toe te passen op elke woning. Kom langs of maak een afspraak. Wij vertellen je graag vrijblijvend wat zonne-energie voor jouw huis kan betekenen.