Zonne-energie zit al enige tijd in de lift. Het is dé onafhankelijke manier bij uitstek om je nieuwbouw van schone energie te voorzien. Toch wegen de meeste gezinnen vooral de betaalbare prijs voor elk huishouden af tegen de almaar stijgende energiefactuur. De markt rond zonne-energie evolueert zozeer dat de vraag zich regelmatig opnieuw stelt: is investeren in zonnepanelen nog wel aantrekkelijk?

Realisaties Zonnepanelen

Het rendement van je dak moet je afwegen tegen de gemiddelde terugverdientijd. 'De kostprijs van een fotovoltaïsche installatie (PV) is in tien jaar met 75 procent gedaald. Als particulier heb je geen overheidssteun meer nodig. Dankzij het systeem van de terugdraaiende elektriciteitsmeter zijn zonnepanelen voldoende rendabel', beweerde Veronique Vens van het Vlaams Energieagentschap (VEA) deze maand nog in De Tijd.

In het rapport van De Tijd bespreekt ze deze kosten en opbrengsten: de doorsnee-installatie voor een gemiddeld gezin kost 5.500 euro. Je verdient ze in negen jaar terug, daarna levert ze 17 jaar gratis elektriciteit. Goed voor een winst tot 19.000 euro.

Een grondig onderzoek van je woonsituatie is sowieso aangewezen. In 2017 lanceerde de Vlaamse Overheid de zonnekaart. Daar staat voor alle woningen in Vlaanderen de geschiktheid om er zonnepanelen te leggen, alsook een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd. Een belangrijk onderdeel van onze totaalservice is je voldoende informeren over de mogelijkheden voor zonne-energie in jouw woning.

Een aantal banken biedt vandaag speciale energieleningen aan voor wie investeert in groene energie. Nu het traditionele spaarboekje nog maar weinig opbrengt, kunnen zonnepanelen een interessante belegging zijn. Wie aan de juiste voorwaarden voldoet, kan mogelijk zelfs een goedkope energielening afsluiten via de overheid.

Totaalconcept

Zonnepanelen vormen vaak een opstap naar energieonafhankelijkheid. Je woning wordt pas echt duurzaam wanneer je meerdere milieuvriendelijke technieken op elkaar afstemt in een totaalconcept. Je kan ook energiezuinig gaan verwarmen met een warmtepomp, zo bereik je makkelijker een laag E-peil.

Bespreek je graag welke energiezuinige technieken bij jouw bouwproject kunnen passen? Contacteer ons, en wij staan je met raad en daad bij.