Wanneer is een warmtepomp interessant?
Een laag E-peil kan je bekomen door slim te isoleren en voor hernieuwbare energie te gaan. Met een kwalitatieve warmtepomp is zo’n laag E-peil gegarandeerd. Naar elektriciteitsverbruik daarentegen circuleren verschillende ervaringen.
Wat zijn de do’s bij de keuze van een warmtepomp? In geval van een nieuwbouwproject is ze alleen interessant als je woning slim geïsoleerd is. Combineer je de warmtepomp met vloerverwarming, dan heb je automatisch een goede dimensionering. Dat is essentieel om de temperatuur zo laag mogelijk te houden en toch voldoende warmte te verkrijgen in winterperiodes.
Heb je het juiste type warmtepomp gekozen? Dan regel je je vervolgens rijk. Een goed afgeregeld verwarmingssysteem loont.
Ook bij renovatie?
Overweeg je om bij je renovatieproject een warmtepomp te installeren? Hou dan rekening met een paar extra aandachtspunten.
Een warmteverliesberekening kan snel aan het licht brengen of de warmtepomp voldoende vermogen heeft om een thermisch comfort te garanderen. Oplossingen? Een extra aansluiting op een condenserende gasketel die zorgt voor de bijverwarming als de warmtepomp onvoldoende vermogen kan leveren. Er bestaan ook hybride-warmtepompen die verschillende systemen combineren in één toestel.
Hou ook rekening met koudestraling. Behoud je niet geïsoleerde muren, ramen en daken bij je renovatie, dan kan de warmtepomp de koudestraling niet eenvoudig compenseren. Soms zijn dan zelfs bijkomende radiatoren op hoge temperatuur nodig.
Je kan bij een renovatie een aansluiting op zonnepanelen mogelijk maken. Zo wek je de extra benodigde elektriciteit zelf op.