Minder dan tienduizend warmtepompen werden er vorig jaar in ons land verkocht. Dat is een erg laag aantal vergeleken met de meer dan tweehonderdduizend geïnstalleerde verwarmingsketels. De warmtepomp, die je veel voordelen zoals een groot aandeel groene warmte en hernieuwbare energie oplevert, verdient zeker een boost.
Met de keuze voor een warmtepomp word je nieuwbouwwoning milieuvriendelijk, energiezuinig én future proof. Daar zijn ze het bij InfoWarmtepomp.be, een vereniging van warmtepompspecialisten, over eens.
Globaal genomen is drie kwart van de warmte die een warmtepomp produceert helemaal gratis. Het jaarlijkse primaire energieverbruik ligt dus veel lager dan bij een klassieke installatie op gas of stookolie. In combinatie met zonnepanelen (die de elektriciteit leveren voor de compressor) kan de energiewinst zelfs oplopen tot 100%. Een warmtepomp betekent ook een enorme winst voor het milieu, want er komt veel minder CO2 vrij.
Scandinavië heeft dat als eerste helemaal begrepen. Noorwegen en Denemarken willen op termijn zelfs fossiele brandstoffen bannen als bron van verwarming. België hinkt ten opzichte van die landen achterop. Weet echter dat woningen die vandaag worden gebouwd of grondig gerenoveerd, er nog zullen staan in 2050. Een degelijke isolatie is dan ook erg belangrijk, net als het uitrusten van een nieuwbouw met een efficiënt warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is de eerste stap om over te gaan naar een verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie.
Wie nu al een warmtepomp plaatst voor zijn verwarming of als onderdeel van een totaalconcept kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst.
Welk type warmtepomp?
Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht). Op basis daarvan worden er 4 types onderscheiden:
- Lucht-luchtwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd
- Lucht-waterwarmtepompen halen de warmte eveneens uit de buitenlucht, maar geven die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming
- Grond-water- en water-waterwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de grond of het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.
Welk soort warmtepomp je het best kiest hangt af van de specifieke technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Ieder bouwproject is immers anders.