Na de zware overstromingen in Duitsland, Nederland en ook in ons land zijn wetenschappers het er unaniem over eens: we moeten meer inzetten op groene energie en grijze energie afbouwen. Klinkt goed, maar wat is nu het verschil tussen beiden en hoe kunnen wij een verschil maken?
Grijze energie
Grijze energie is energie dat wordt opgewekt door fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas, aardolie). Deze brandstoffen raken op een bepaald moment ook op en zijn dus eindig. Het winnen en omzetten van de energie is ook nog eens milieubelastend en niet duurzaam.
Groene energie
Duurzame of groene energie is energie dat wordt opgewekt uit natuurlijke én onuitputtelijke energiebronnen, zoals biomassa, waterkracht, wind en zonne-energie. Bij groene energie is er geen of slechts heel weinig CO2-uitstoot of andere schadelijke stoffen.
Helaas kunnen we nog altijd niet zien of je energie groen of grijs is. Als jij je gsm oplaadt in het stopcontact, weet je niet waar je energie vandaan komt. Zowel groene als grijze stroom gaan door één stroomnet. Om zeker te zijn dat jouw stroom groen is, bestaat er een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een bewijs waarmee energieproducenten kunnen aantonen hoe hun energie geproduceerd is.
Hoe kan je zelf het verschil maken?
Zonne-energie
Investeer zelf in je groene energie en wek je eigen energie op met behulp van de zon. Je kan je water opwarmen met zonnecollectoren. Of wek je elektriciteit op met zonnepanelen.
Wil je zoveel mogelijk zonne-energie kunnen opvangen? Dan kan je je huis zo bouwen dat de de zon de kleine ruimtes kan verwarmen. Dit kan door bijvoorbeeld grote ramen aan de zonkant te plaatsen en kleine ramen aan de schaduwkant. Dit wordt passieve zonne-energie genoemd.
Lucht/water of grond
Verwarm je huis door de energie uit de lucht, het water of de grond te halen. Dit kan met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (lucht, grond of water). Het is een zuinige en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen, warm water te produceren en zwembadwater te verwarmen.
Alle beetjes helpen en zoals de wetenschappers het zeggen: hoe sneller we overschakelen op groene energie, hoe beter!