Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, ben je verplicht om hernieuwbare energie te gebruiken om energie op te wekken. Er zijn veel verschillende manieren hoe je deze verplichting tegemoet kunt komen. We leggen ze graag voor je uit.

Zonnepanelen/zonneboiler

Wil je graag op korte termijn al investeren in hernieuwbare energie, dan zijn zonnepanelen een snelle en goedkope oplossing. Per jaar moet je wel minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte opwekken. Het aantal panelen hangt in grote mate af van je verbruik. Aan de hand van een berekening kan je deze zelf goed inschatten. De grootte van je zonnepanelen is afhankelijk van het verbruik van je gezin en je woning. Een gemiddeld gezin met twee kinderen verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar, volgens de VREG. Via je afrekeningsfactuur vind je jouw verbruik van de voorbije jaren terug. Op deze manier kan je zelf je verbruik en dus ook het aantal panelen bepalen. 

Heb je niet genoeg ruimte voor alle panelen? Dan kan je nadenken over een zonneboiler. Zo’n 5m² aan collectoren volstaat voor 50 procent van de warmwaterbehoefte van je gezin.

Warmtepomp

Verwarmen op de meest duurzame manier doe je best met een warmtepomp. Er zijn verschillende opties die je kan kiezen.

Lucht-luchtwarmtepomp

Deze warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar in verbinding staan. Als je nog geen verwarming hebt of elektrisch verwarmt, dan is een lucht-lucht warmtepomp zeker het overwegen waard. Dit type warmtepomp is een goed alternatief voor elektrische verwarming omdat deze nogal vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt.

Lucht-waterwarmtepomp

Bij een warmtepomp lucht – water halen we de warmte via een buitenunit uit de buitenlucht. De warmtepomp brengt deze warmte met een minimaal energieverbruik naar hogere temperaturen.

Grond-waterwarmtepomp (geothermisch)

Bij dit systeem wordt de warmte aan de aarde onttrokken. De geothermische warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de aardetemperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12°C. Dit type is het meest efficiënts, maar ook het duurste.

Combineer indien mogelijk

Als je het financieel aankan, combineer je best meerdere technieken. Dit zijn een aantal bekendste combinaties:

  • Zonneboiler en warmtepomp: Om hogere temperaturen op te wekken, heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Je kan hiervoor een zonneboiler koppelen. Op deze manier kan de warmtepomp gebruik maken van de boiler en heb je dus ook minder elektriciteit nodig. 
  • Zonnepanelen en warmtepomp: Je stuurt de warmtepomp aan met gratis elektriciteit en buffert tegelijk overtollige energie. Als je je elektriciteit niet onmiddellijk verbruikt, maak je via de warmtepomp warm water aan dat je opslaat in een buffervat. Een alternatief voor de opslag van zonnestroom. 

Contacteer ons voor meer informatie

Bekijk je graag welke mogelijkheden er zijn voor jouw (toekomstig) huis? Neem contact met ons op en we bespreken het! 

Contacteer ons