Sinds 2018 spreekt het KMI al van extreme droogte in België. Ook de afgelopen maand steeg het kwik boven de 30 graden en gold in bijna het ganse land code rood. Het grondwater is momenteel schaars, ook al hebben we meerdere dagen regen gehad. Dit kan een grote drinkwaterschaarste tot gevolg hebben. Met deze tips kan ook jij je steentje bijdragen.
Bespaar water in je huis en tuin met deze tips
In huis
Neem een douche in plaats van een bad
Ga je in bad, dan verbruik je meer dan 120 liter water. Neem je een korte douche, dan zit je aan de 70 liter water. Vervang je elke week het nemen van een bad door een douche, dan bespaar je jaarlijks meer dan 2300 liter water.
Kies voor een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop bevat een begrenzer waardoor er maar een bepaalde hoeveelheid water door kan. Dankzij nieuwe technologieën, zoals het toevoegen van lucht, blijft de waterstaal krachtig en vol. Met een waterbesparende douchekop bespaar je tot 60% water. Dat zijn tienduizenden liters per jaar. Ook je gasrekening daalt omdat je minder warmte gebruikt. Win, win!
Repareer lekkende kranen
Een lekkende kraan kan al snel 1500 liter water per jaar erdoor jagen. Dat zijn meer dan 25 douchebeurten of 7500 glazen water. Daarom is het belangrijk dat je deze snel herstelt.
Vervang oude kranen
Vervang je oude kranen en oude toiletstortbakken door moderne waterbesparende varianten, dan bespaar je al snel zo’n 30% water per dag.
Waterbesparende kranen zijn kranen met onder andere een debietbegrenzer die de hoeveelheid water die in de kraan stroom regelt, of een bewegingsdetector die activeert wanneer je handen dichtbij de kraan komen.
Bespaar op je toilet spoelbeurten
Een normaal toilet kan tot 12 liter verbruiken bij één spoelbeurt. Door kleine veranderingen in te voeren, kan je tot de helft aan water besparen.
Heb je al een toilet? Dan kan je besparen door een speciale spaarknop te plaatsen waarmee je de spoeling van je toilet kan onderbreken. Het water stopt met spoelen zodra alles is doorgespoeld.
Koop je een nieuw toilet? Kijk dan naar de inhoudsgrootte van de stortbak. Een inhoud van 6 liter is al voldoende. Bovendien kan je kiezen voor een spaartoets waarmee je de hoeveelheid water bij het doorspoelen regelt.
Overweeg waterrecuperatie
Met waterrecuperatie vang je het regenwater op in een regenton. Dit water kan je opnieuw gebruiken voor sanitaire toepassingen zoals het doorspoelen van het toilet en de wasmachine. Ook kan je dit water hergebruiken om te poetsen, voor je planten en het wassen van je wagen.
Bij een nieuwbouw is dit al verplicht. Maar ook wanneer je al een woning hebt, is het plaatsen van een regenwaterput een slimme keuze, en het biedt heel wat voordelen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart tot 50% per jaar op je waterverbruik.
Hoe kan jij water besparen in en rondom je huis?
We helpen je graag met je keuze. Kom gerust eens langs en we tonen je de mogelijkheden.
Neem vrijblijvend contact met ons op.