Er zijn verschillende manieren om je woning te verwarmen. En het wordt steeds belangrijker om in te zetten op alternatieve energie. Kiezen voor een warmtepomp voor het verwarmen en koelen van je huis is steeds een goede en duurzame keuze. Maar hoe werken ze precies? Welke soorten zijn er en wat zijn de voordelen? Kom het hier te weten.
Warmtepompen, en alles wat je moet weten
Wat is een warmtepomp?
Warmtepompen zijn een vorm van groene energie die de laatste jaren aan een opmars bezig zijn. Ze zijn ecologisch, verlagen de CO2-uitstoot (t.o.v. klassieke verwarmingsinstallaties) en zijn ook nog interessant van prijs dankzij de subsidies die je ervoor krijgt van de overheid.
Werking
Een warmtepomp haalt energie uit de aardbodem, grondwater of omgevingslucht. De koelvloeistof neemt de warmte uit deze energiebronnen en volgt vervolgens een circuit naar je woning doorheen 4 toestellen:
- In de verdamper komt het koelvloeistof in contact met de warmte uit de aardbodem, het grondwater of de omgevingslucht. Daar neemt ze de warmte op en verdampt vervolgens tot een gas.
- Vervolgens wordt het gas in de compressor samengeperst met als gevolg dat de druk en temperatuur stijgt.
- Het warme gas circuleert in de condensor en wanneer ze in contact komt met de koude lucht van je woning, of het koude water van je sanitair, geeft ze de warmte af en wordt het gas terug vloeibaar.
- Tot slot gaat het vloeibaar koelvloeistof langs het expansieventiel om de druk te verlagen, en kan het koelvloeistof het circuit herbeginnen.
De warmtepomp heeft elektriciteit nodig, maar hiervoor kan je je zonnepanelen inschakelen zodat je niet veel elektriciteit van het net moet halen.
Soorten
Er zijn meerdere soorten warmtepompen die zich onderscheiden door de warmtebron en warmteafgifte. De eerste 2 zijn de meest gekozen types.
Bodem/water warmtepomp
Dit is een warmtepomp met diepteboring waarmee je de warmte uit de ondergrond haalt. In de winter kan je je huis hiermee verwarmen langs je centrale verwarming en in de zomer koelen. Je hebt geen andere warmtebronnen meer nodig, want met deze warmtepomp haal je warmte voor je sanitair uit een onuitputtelijke energiebron.
Lucht/water warmtepomp
Met de lucht/water warmtepomp halen we warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. Met een laag energieverbruik verwarmt de warmtepomp de lucht via het circuit. Deze lucht wordt afgevoerd naar een warmteafgiftesysteem dat het sanitair water opwarmt. In de zomer kan je deze warmtepomp ook gebruiken als airconditioning, voor het koelen van je woning.
Lucht/lucht warmtepomp
Net zoals een lucht/water warmtepomp haalt de pomp via een buitenunit warmte uit de lucht. Maar in plaats van het sanitair water op te warmen, wordt de warme lucht via één of meerdere binnenunits in de woning geblazen. In de zomer kan de pomp dan ook dienen als airconditioning.
Water/water warmtepomp
Deze warmtepomp neemt via een dieptepomp de warmte uit het grondwater om er vervolgens het sanitair water mee op te warmen. Om deze warmtepomp te installeren zijn er grondboringen nodig en is ook minder geschikt voor particulieren.
Voordelen
Maar wat zijn nu de voordelen van een warmtepomp?
- Het rendement van een warmtepomp is erg hoog: tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en is dus gratis!
- Het is een eenmalige investering die je snel terug verdient.
- Een warmtepomp is milieuvriendelijker dan andere verwarmingsinstallaties.
- Je verwarmt niet enkel je huis, maar ook het water van je sanitair én je kan er zelfs je buitenzwembad mee verwarmen.
- Je huis wordt opgewarmd in de winter en in de zomer afgekoeld. Je geniet dus het ganse jaar door van aangename temperaturen.
- Je ontvangt van de overheid subsidies wanneer je een warmtepomp plaatst.
Interesse in een warmtepomp?
Bij Aclisol kan je terecht voor een bodem/water of lucht/water warmtepomp.
Kom eens langs. We helpen je graag met je keuze en berekenen de terugverdientijd voor jouw project.