Bij de opening van Batibouw maakten Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en het Vlaams Energieagentschap cijfers omtrent de warmtepomp bekend. 1 op 5 nieuwbouwers kiest ervoor, en ook bij renovaties is de techniek flink in opmars. Dat is hoopgevend: begin 2018 verdiende de warmtepomp nog een boost.

 

Warmtepomp Flexotherm Kasterlee

De bekendgemaakte cijfers gaan over het aanvraagjaar 2017. Daarin werden in 1 op 5 woongebouwen een warmtepomp geplaatst: in 23% van de eengezinswoningen (doorgaans in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen) en in 11% van de appartementsgebouwen. Die trend zet zich door voor het aanvraagjaar 2018.

Even recapituleren: warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor je centrale verwarming. Het is de meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie om te genieten van meer comfort, en om het milieu én je portemonnee een dienst te bewijzen. Het rendement van een warmtepomp is immers hoog: tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en is dus gratis en CO2-vrij.

Sanitair warm water

Niet alleen verwarming, ook sanitair warm water is onmisbaar in onze woningen. Dat kan je makkelijk en ecologisch produceren met een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen

Voor de aanmaak van enkel warm water voor keuken, bad, douche… is een warmtepompboiler de beste oplossing. Die maakt gebruik van de restwarmte in onverwarmde ruimtes van de woning, van de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem, of wordt onttrokken uit de ruimte waar de boiler staat. Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler.

Koeling

Met een warmtepomp kan je ook je woning koelen. Als het te warm wordt in een woning, en de temperaturen buiten ook ’s nachts hoog blijven, volstaat het meestal niet om de ramen open of de ventilatie aan te zetten.

Afhankelijk van de gewenste temperatuur in huis, kan geopteerd worden voor verschillende systemen van passieve koeling (verfrissing van de woning) tot actieve koeling met een warmtepomp, waarbij de gewenste binnentemperatuur kan gekozen worden.

Bronnen: bouwenwonen.net, infowarmtepomp.be

Meer weten?

Wij geven je graag advies over de juiste warmtepomp voor jouw bouwproject, zodat jouw installatie een optimaal rendement haalt.

Contacteer ons