De gemiddelde Belg verbruikt tussen de 90 en de 120 liter water per dag. Op jaarbasis zitten we dan tussen 32.000 en 44.000 liter water per Belg! We zijn met 11,5 miljoen, dus we denken dat je al weet dat dat een enorme hoeveelheid water is. Als we je nu eens vertellen dat dat verbruik bijna gehalveerd kan worden? Wij vertellen je waarom je eens moet nadenken over een waterrecuperatiesysteem.

Wat is een waterrecuperatiesysteem?

De naam zegt het zelf: een waterrecuperatiesysteem recupereert water. Met de hulp van een grote waterput in de grond wordt regenwater opgevangen. Het water wordt meermaals gefilterd, waardoor het uiteindelijk veilig is om bij jou thuis te gebruiken.

 

Sinds 2014 is een waterrecuperatiesysteem zelfs verplicht bij een nieuwbouw woning. Bij een renovatie of uitbreiding is een systeem voor waterrecuperatie (nog) niet verplicht.

Goed voor het milieu en je omgeving

We weten allemaal dat drinkwater alsmaar schaarser wordt. Door datzelfde water te gebruiken voor bijvoorbeeld je gras te sproeien en je zwembad te vullen geraakt de voorraad nog sneller op. Deze waterverspilling kan beperkt worden met een waterrecuperatiesysteem. In de toekomst gebruik je regenwater om zo’n taken uit te voeren en gebruik je het drinkwater enkel nog waarvoor het dient: om op te drinken.

 

Verder kan een regenwaterrecuperatiesysteem ook een goede beschermingen zijn tegen overstromingen. Bij hevige regen en buien zal het water eerst naar de regentank of -put trekken voordat het naar de rioleringen stroomt. Hierdoor voorkom je dat wegputjes overstromen en de straten blank komen te staan.

 

Aangezien een systeem voor waterrecuperatie ook voor het milieu een positieve investering is, heeft de overheid hier ook subsidies voor. Via ‘Mijn Verbouwpremie’ kan je controleren wat de voorwaarden zijn en of je in aanmerking komt.

Goed voor je portefeuille

Ook je portefeuille zal blij zijn met een waterrecuperatiesysteem. Door minder kraantjeswater te gebruiken voor je dagelijks huishouden verlaag je natuurlijk ook je waterfactuur. Regenwater is volledig gratis, waardoor een waterrecuperatiesysteem een investering is die je op lange termijn zeker en vast terugverdiend.

Zo veelzijdig

Het gebruik van gerecupereerd regenwater is enorm veelzijdig en het kan je zelfs ten goede komen! 

 

Het water is veel zachter dan kraantjeswater. Deze bevat veel kalk, wat bij regenwater veel minder aanwezig is. Kalk is vaak de boosdoener bij apparaten die stuk gaan of minder goed werken. Denk maar aan de wasmachine en de vaatwasser. Door kalkarm water te gebruiken gaan ze langer mee, werken ze beter en heb je minder snel last van onaangename geurtjes.

 

Nog meer voordelen voor je wasmachine, want regenwater is ook beter voor je wasgoed. De zachtheid van het water zorgt ervoor dat je kleding en andere textiel minder snel gaat verslijten. Door water zonder kalk te gebruiken heb je ook minder wasproduct nodig. Dit is nog maar eens beter voor je wasgoed, je portefeuille en het milieu!

 

Ook je planten worden iets blijer van regenwater. Kraantjeswater is prima, maar bevat veel mineralen die in regenwater niet zitten. Je planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in erg beperkte mate. Afwisselen tussen de 2 is dus ook een optie.

 

Verder kan je het voor zo veel huishoudelijke taken gebruiken waarvoor je anders kraantjeswater zou gebruiken: je toilet doorspoelen, je wasmachine en vaatwasser, je auto wassen, tuin besproeien, poetsen… Als je een extra desinfectiesysteem toevoegt kan je het ook nog gebruiken voor je bad of douche. Het milieu en je bankrekening danken je!