Ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde woning en een leefbaar binnenklimaat. We maken onderscheid tussen 2 verschillende manieren om de luchtkwaliteit in een gebouw te verbeteren: natuurlijke en mechanische ventilatie.
Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Denk simpelweg aan het raam dat je openzet om te verluchten als je ‘s ochtends opstaat. Mechanische ventilatie maakt daarentegen gebruik van een installatiesysteem van ventilatoren en leidingen om lucht te verplaatsen.
Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan beide vormen van ventilatie. Natuurlijke ventilatie is over het algemeen goedkoper om aan te schaffen. Bovendien is natuurlijke ventilatie energiezuinig, omdat er geen elektriciteit nodig is om ventilatoren te laten draaien. Daarnaast kan natuurlijke ventilatie ook een positief effect hebben op de gezondheid van bewoners, doordat het zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vochtigheidsgraad.
Aan de andere kant is het soms moeilijk om voldoende natuurlijke ventilatie te krijgen. Vooral in steden waar gebouwen dicht op elkaar staan kan het lastig zijn om genoeg frisse lucht binnen te krijgen. Ook in de winterperiode kan het met natuurlijke ventilatie lastig zijn om de temperatuur op peil te houden, omdat er dan juist warmte verloren gaat.
Mechanische ventilatie kan dan een uitkomst bieden, omdat dit systeem onafhankelijk is van externe factoren zoals de wind. Het is een actief ventilatiesysteem dat gebruikmaakt van ventilatoren en leidingen om lucht te verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met een centraal ventilatiesysteem, of door middel van losse ventilatoren in bepaalde ruimtes. Het is wel duurder om aan te kopen en verbruikt meer energie dan natuurlijke ventilatie. Het is ook belangrijk om te denken aan regelmatig onderhoud en schoonmaken van het systeem, ongeacht welke je kiest.
Als je overweegt om een ventilatiesysteem te installeren, is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen en te kijken welk systeem het beste past bij jouw specifieke situatie en behoeften. Ga jij bouwen en ben je op zoek naar een partner in energiesystemen voor nieuwbouwprojecten? Wij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes afhankelijk van de mogelijkheden en kosten.