Het totale energieverbruik terugdringen met twintig procent, anderzijds twintig procent meer energie halen uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen … de klimaatdoelstellingen van Europa zijn alomtegenwoordig in het nieuws dat je er vast al van gehoord hebt. Die doelstellingen zijn niet ver van ons bed. Wie via renovatie zijn steentje bijdraagt, kan daarvoor premies ontvangen. Stap je nog in een nieuwbouwproject, dan anticipeer je best vanaf de ontwerpfase. Kies bijvoorbeeld voor een project waarin vloerverwarming en een energiezuinige warmtepomp hand in hand gaan.
Vier krachtlijnen voor hernieuwbare energie in je nieuwbouw
Dat vindt ook Bart Bode, algemeen directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie. In een interview met de toonaangevende bouwwebsite Livios duidt hij vier krachtlijnen aan waarmee je rekening kan houden bij de start van de bouwproject.
Start bij het ontwerp
“Eigenlijk moet je architect starten met het energievraagstuk,” aldus Bode. “Dat wil zeggen: optimaal isoleren, de dakhelling naar het zuiden richten zodat je zonnepanelen goed renderen, en voorzien in een ruime dakoversteek om oververhitting te vermijden. Pas dan kan je nadenken over de inrichting van je huis.”
Breng je opties in kaart
Wie in een appartementsgebouw gaat wonen waar men het hele gebouw verwarmt via één centraal warmtenet, heeft minder opties dan de nieuwbouwer: fotovoltaïsche panelen, een pelletkachel of warmtepomp liggen voor de hand. Onderzoek vooral welke mogelijkheden bij jouw project inpasbaar zijn.
Bij Aclisol gaan we liefst voor een totaalservice. Je kiest zo voor één aannemer die je alles kan vertellen over de gebruikte technieken. Handig als je door het bos de bomen wil blijven zien … die aannemer zal je ook kunnen vertellen dat er op gebied van ventilatie best wat energiewinst te boeken valt.
Zonnestroom = de eenvoudigste keuze
“Met PV-panelen voldoe je snel en goedkoop aan de eisen. Je moet dan minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte opwekken. Met een achttal panelen dek je de helft van de elektriciteitsbehoefte van je gezin”, weet Bart Bode. "Wil je het volledige elektriciteitsverbruik dekken, reken dan op een installatie van 4 à 5 kWpiek, of zo’n 32 m² dakoppervlakte.”
Denk op lange termijn
Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie pleit er ook sterk voor om als nieuwbouwer meteen op lange termijn te denken. En dan kom je automatisch bij de warmtepomp als energiezuinig verwarmingssysteem uit. “Zo verwarm je op de meest duurzame manier. Met een lucht-waterwarmtepomp behaal je een hoger rendement. Een warmtepomp met diepteboring is duurder, maar ook het efficiëntst."
Heb jij bij het plannen van je nieuwbouwproject permanent het voornemen passief te bouwen in het achterhoofd? Dan ben je bij Aclisol aan het juiste adres. Wij staan je met raad en daad bij, en helpen je graag de juiste keuzes maken. Kom gerust eens langs in onze toonzaal of neem contact op met al jouw vragen.
Bron: livios.be
Kent u alle mogelijkheden voor hernieuwbare energie?
Overweegt u te investeren zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, …?
Contacteer ons