België plaatst twee nieuwe windmolenparken in de Noordzee. Een mooie stap richting schone energie, maar ze gaat gepaard met vervelend nieuws. Deze maand bracht VRT Nieuws uit dat een studie van de CREG, de federale energieregulator, toont dat de windmolens voor 2 miljard euro overgesubsidieerd zijn. Het gevolg daarvan zal de consument merken op de energiefactuur. Niet enkel de toestand van het milieu is dus een reden waarom we steeds meer op zoek gaan naar onafhankelijke manieren om onze nieuwbouw van energie te voorzien. Dé manier bij uitstek blijft zonnepanelen plaatsen.
Een heel jaar rendabel
Zonnepanelen zijn een rendabele oplossing om je eigen baas te worden over je energiekosten. In tegenstelling tot wat je zou denken renderen ze buiten de zomer net meer. Hitte kan tot energieverlies leiden, terwijl een klare hemel in de andere seizoenen net een goede geleider voor energie blijkt. In de winter houdt de koude lucht de zonnepanelen koel waardoor er een hogere rendabiliteit haalbaar is.
Aantrekkelijk
De efficiëntie is slechts een aspect van het grote potentieel dat zonnepanelen nog steeds bieden. Met een terugverdientijd die momenteel tussen 5 en 8 jaar ligt doe je een goede investering. Je meter zal terugdraaien, waardoor je onafhankelijker wordt van je energiefactuur. Zonlicht is immers gratis, en de panelen blijven dus rendabel.
Wees kieskeurig
Een bijkomend voordeel is de prijs: die is merkelijk lager dan enkele jaren geleden. Toch loont het niet om zomaar voor de goedkoopste panelen te kiezen. Je zou denken, zonnepanelen zijn zonnepanelen, maar niets is minder waar. Er zijn heuse verschillen qua rendement en betrouwbaarheid. Wij bekijken graag met jou verschillende opties. Elk bouwproject is anders, en dus krijg je bij ons persoonlijk advies. Ook over hoe je zonnepanelen in een totaalsysteem met verwarming, sanitair en ventilatie kan integreren.
Bronnen: bouwenwonen.net, hln.be