Nieuws
-
Zonnepanelen in 2022
Afgelopen oktober schreven we al dat de energieprijzen enorm stegen. Vandaag de dag zijn ze nog hoger dan toen. Het is dan ook normaal dat je jouw eigen energieverbruik eens grondig onder de loep neemt. Zijn zonnepanelen de investering waard? Ja! Goed voor het milieu We moeten het je waarschijnlijk niet uitleggen. De zon is een onuitputtelijke energiebron. Je energie via deze manier opwekken zorgt er voor dat je geen schadelijke stoffen de lucht instuurt. Per m2 paneel kun je jaarlijks zo een 60 kilogram aan CO2-uitstoot besparen. Energierekening verlagen Anno 2022 gaan we heel bewust om met ons energieverbruik, zeker nu de prijzen maar blijven stijgen. Met zonnepanelen kan je deze prijzen fors doen dalen. Om het gemiddeld verbruik van gemiddeld huishouden in Vlaanderen te voorzien zijn ongeveer 16 zonnepanelen nodig, maar het wordt altijd aangeraden om te streven naar een opbrengst dat minder is dan het jaarlijkse verbruik. Dit heeft te maken met het feit dat alle kWh's boven het verbruik tegen een erg lage vergoeding bij de energiemaatschappij ingekocht worden. Wil je ook je water en andere verwarming duurzaam voorzien? Overweeg dan ook om een zonneboiler en warmtepomp aan te schaffen. Met een warmtepomp kan je jouw huis verwarmen. De warmtepomp heeft natuurlijk elektriciteit nodig om hoge temperaturen op te wekken. Je warmtepomp kan je koppelen aan je zonnepanelen of zonneboiler. We schreven hier al eens een blog over! Waarde van je huis omhoog Door zonnepanelen te leggen verbeter je jouw EPC-certificaat naar een lagere waarde. Hierdoor zal je huis ook in waarde toenemen. Huizen met een beter energielabel zijn niet voor niets 'makkelijker' te verkopen. Of tenminste, duurzame woningen zijn erg in trek op de huizenmarkt. Minder afhankelijk van energieleveranciers Doordat je jezelf bijna volledig van je stroomverbruik kunt voorzien ben je minder afhankelijk van de energieleveranciers en dus ook van de schommelde energieprijzen. Met een zonnepaneel systeem kun je er dus vanuit gaan dat je tussen de 25 tot 30 jaar op een stabiele manier in een groot deel van jouw energiebehoefte kunt voorzien.
Lees meer -
Warmtepomp: duurzame elektrische energie
Door de stijgende energieprijzen zijn we allemaal op zoek naar technieken en manieren om de energiekosten te doen zakken. Je hebt graag een warm huis, maar je vermijdt graag aardgas. Hallo, warmtepomp! Deze elektrische verwarming zorgt voor warmte en je bent duurzaam bezig. Waarom is een warmtepomp duurzaam? Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of uit het grondwater. Deze bronnen worden omgezet naar een bruikbare temperatuur. Doordat de warmtepomp gebruik maakt van een onuitputtelijke energiebron, verwarm of verkoel je op een erg duurzame en efficiënte manier. Duurzaam en comfortabel Een warmtepomp is niet alleen duurzaam en daarom goed voor het milieu, maar biedt ook een comfortabele manier van verwarmen en verkoelen. Zeker wanneer warmtepompen op een vloer- of wandverwarming aangesloten worden, is de comfortfactor van warmtepompen zeer hoog. Hetzelfde geldt voor de koeling via plafonds, vloeren en wanden. Omdat er gebruik gemaakt wordt van stralingswarmte en –koeling, is er namelijk een minimum aan luchtbeweging, wat zeer aangenaam aanvoelt. Combineren Een warmtepomp is enorm duurzaam en vervangt je afhankelijkheid aan aardgas. Toch mag je niet vergeten dat deze pomp elektriciteit gebruikt, hierdoor kan je elektriciteitsfactuur stijgen. Gelukkig is hier ook een oplossing. Beschik je al over zonnepanelen ? Dan is dit hét moment om ze aan te schaffen. De elektriciteit die je zelf opwekt, kan je deze koppelen aan je warmtepomp.
Lees meer -
Welke vorm van hernieuwbare energie kies jij?
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, ben je verplicht om hernieuwbare energie te gebruiken om energie op te wekken. Er zijn veel verschillende manieren hoe je deze verplichting tegemoet kunt komen. We leggen ze graag voor je uit. Zonnepanelen/zonneboiler Wil je graag op korte termijn al investeren in hernieuwbare energie, dan zijn zonnepanelen een snelle en goedkope oplossing. Per jaar moet je wel minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte opwekken. Het aantal panelen hangt in grote mate af van je verbruik. Aan de hand van een berekening kan je deze zelf goed inschatten. De grootte van je zonnepanelen is afhankelijk van het verbruik van je gezin en je woning. Een gemiddeld gezin met twee kinderen verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar, volgens de VREG. Via je afrekeningsfactuur vind je jouw verbruik van de voorbije jaren terug. Op deze manier kan je zelf je verbruik en dus ook het aantal panelen bepalen. Heb je niet genoeg ruimte voor alle panelen? Dan kan je nadenken over een zonneboiler. Zo’n 5m² aan collectoren volstaat voor 50 procent van de warmwaterbehoefte van je gezin. Warmtepomp Verwarmen op de meest duurzame manier doe je best met een warmtepomp . Er zijn verschillende opties die je kan kiezen. Lucht-luchtwarmtepomp Deze warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar in verbinding staan. Als je nog geen verwarming hebt of elektrisch verwarmt, dan is een lucht-lucht warmtepomp zeker het overwegen waard. Dit type warmtepomp is een goed alternatief voor elektrische verwarming omdat deze nogal vaak hoge elektriciteitskosten met zich meebrengt. Lucht-waterwarmtepomp Bij een warmtepomp lucht – water halen we de warmte via een buitenunit uit de buitenlucht. De warmtepomp brengt deze warmte met een minimaal energieverbruik naar hogere temperaturen. Grond-waterwarmtepomp (geothermisch) Bij dit systeem wordt de warmte aan de aarde onttrokken. De geothermische warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de aardetemperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12°C. Dit type is het meest efficiënts, maar ook het duurste. Combineer indien mogelijk Als je het financieel aankan, combineer je best meerdere technieken. Dit zijn een aantal bekendste combinaties: Zonneboiler en warmtepomp : Om hogere temperaturen op te wekken, heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Je kan hiervoor een zonneboiler koppelen. Op deze manier kan de warmtepomp gebruik maken van de boiler en heb je dus ook minder elektriciteit nodig. Zonnepanelen en warmtepomp : Je stuurt de warmtepomp aan met gratis elektriciteit en buffert tegelijk overtollige energie. Als je je elektriciteit niet onmiddellijk verbruikt, maak je via de warmtepomp warm water aan dat je opslaat in een buffervat. Een alternatief voor de opslag van zonnestroom.
Lees meer -
Reken op Aclisol voor alle sanitaire werken in je nieuwbouw
Wanneer je bouwt aan je droomwoning komen er veel zaken op je af. Zo ook sanitaire werken. Kies je voor een aannemer die alle werken op zich neemt of sla je de handen zelf uit de mouwen? Aclisol staat je bij in de keuze die je maakt. Sanitaire leidingwerk Staat je huis nog in de ruwbouw? Aclisol voorziet vakkundig alle nodige sanitaire leidingen, afsluitingen en afvoerbuizen. Vertrouw je ons ook de plaatsing van je ventilatiesysteem en verwarmingssysteem toe, dan ben je helemaal vrij van zorgen en coördinatie. Wij zorgen dat alle leidingen en kanalen correct worden geplaatst, zonder conflicten tussen de systemen. Doe-het-zelf Bespaar je graag wat extra geld? Dan kun je natuurlijk ook alles zelf doen. We staan je hier graag in bij. Het grondplan werken we met de volledige installatie en leidingen technisch uit. We zorgen dat alles tijdig ter plaatse is en berekenen alle nodige materialen. Op de werf we jullie tips voor het uitwerken van de werken en voeren deze ook een stukje mee uit. Zijn er problemen? Dan kan je ons altijd bellen Waterrecuperatie Tijdens de sanitaire werken, denk je waarschijnlijk ook aan een waterrecuperatiesysteem. We geven graag enkele voordelen waarom het een goede keuze is om hiervoor te kiezen: Regenwater is gratis, je bespaart dus enorm veel op je waterfactuur Het is milieuvriendelijk Het water is zachter Het bevat geen kalk en is een stuk beter voor je apparaten en kranen Bij Aclisol ben je op het juiste adres. Wij adviseren het optimale systeem voor jouw situatie, installeren de pomp en plaatsen alle vereiste leidingen. Gefilterd regenwater kan je gebruiken: om je toilet door te spoelen voor je was-en vaatmachine om je auto te wassen om je tuin te besproeien om je huis schoon te maken voor je bad of douche, dit kan enkel met een UV-desinfectiesysteem
Lees meer -
Tips om energie te besparen
De winter komt eraan en de energieprijzen blijven maar stijgen. Geen ideale situatie dus. Gelukkig zijn er ook veel effectieve dingen die je kan doen om energie te besparen. Hier een lijstje met onze tips. Vermijd sluipgebruik Een elektronisch apparaat gebruikt 75% van zijn energie als deze stand-by staat. Hoe kan je nu weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Sommige apparaten verraden zichzelf en laten een lampje branden. Een telefoonlader in het stopcontact voelt dan weer warm aan omdat deze nog stroom verbruikt. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als je het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier: gebruik een stekkerdoos met een schakelaar. Zet deze enkel aan wanneer je ook effectief stroom nodig hebt. Gebruik energiezuinige apparaten Heb je nog elektronica dat aan vervanging toe is? Investeer dan een beetje meer en ga voor de energiezuinige variant. Op lange termijn zal dit jou alleen maar voordeel geven. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er te snel gedacht dat A+ ook energiezuinig is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laatste label in de markt. Investeer dus dat beetje meer en bespaar later! Installeer een programmeerbare thermostaat Met een slimme thermostaat kan je energie besparen. Op voorhand bepaal je wanneer de verwarming op mag springen en wanneer deze niet moet draaien. Op deze manier vergeet je nooit je verwarming uit te zetten. Een slimme thermostaat kan je vaak op afstand bedienen en geeft een inzicht in je verbruik. Warmtepomp Wil je graag op een duurzame manier jouw energiefactuur naar beneden halen? Dan is een warmtepomp zeker de overweging waard! Een warmtepomp werkt niet op gas, maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte. Gebruik zonne-energie Wil je nog goedkoper aan elektriciteit komen? Wek ze dan zelf op! Dat kan met zonne-energie . De PV-panelen slaan de energie van de zon op. Is er te veel energie? Dan wordt dit teruggegeven aan het net. Daarnaast kan je energie van de zon ook omzetten in warm water, dit is met een zonneboiler.
Lees meer