Nieuws
-
De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen
Op 1 maart 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Dit betekende voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. Daarom startte de Vlaamse Regering in januari 2021 een spoedprocedure voor een retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen, die hun investering tot nu toe nog niet genoeg konden terugverdienen. De premie De premie garandeert een rendement van 5% op de gemiddelde investering. Hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van: Het jaar van ingebruikname van de installatie Het jaar wanneer de digitale meter is geplaatst Het vermogen van de installatie Alle overheidssteun die je al hebt ontvangen Daarnaast wordt de premie berekend in functie van het geïnstalleerd piekvermogen van de zonnepanelen. Een installatie van 8 kWp krijgt bv. het dubbele van een installatie van 4 kWp. Het maximale bedrag loopt tot een piekvermogen van 10 kWp. Je retroactieve investeringspremie kan je berekenen met de calculator van energiesparen.be . Aanvraag premie vanaf juli 2021 Ondertussen wacht de Vlaamse Regering het advies van de Raad van State af, waarna het besluit definitief goedgekeurd kan worden. Daarna zal een publicatie in het Belgisch Staatsblad volgen. In de loop van juli 2021 zullen eigenaar van zonnepanelen die al een digitale meter hebben en aan de voorwaarden voldoen, een premie bij Fluvius kunnen aanvragen. De uitbetaling zal in het najaar van 2021 gebeuren. De premieaanvraag dien je uiterlijk 6 maanden na het plaatsen van de digitale meter in, via de website van Fluvius. Is je digitale meter begin 2021 of vroeger geplaatst, dan heb je tot 6 maanden vanaf de inwerkingtreding van het besluit om je premie aan te vragen. Blijf op de hoogte van het besluit via de nieuwsbrief van energiesparen.be . Bron: energiesparen.be
Lees meer -
5 tips voor een gezond binnenklimaat
Het laatste jaar brengen we veel meer tijd door in ons eigen huis. Om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen, is goede ventilatie essentieel. Ook voor thuis is het goed om even stil te staan bij het binnenklimaat, want wist je dat de lucht in je eigen woning tot wel vijf keer meer vervuild is dan buiten ? Door deze vervuiling kan je sneller last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Een gezond binnenklimaat is dus erg belangrijk. Maar hoe zorg je hiervoor? Beperk het CO2-gehalte CO2 is koolstofdioxide die mensen uitademen. Is je woning niet goed geventileerd, dan loopt het CO2-gehalte langzaam op . Idealiter bedraagt het CO2-gehalte in je huis 800 ppm (parts per million), 1200 ppm is de bovengrens. Vanaf het gehalte 1400 ppm bedraagt, kan je last krijgen van concentratieproblemen. In de buitenlucht ligt het CO2-gehalte snel onder de 500 ppm. Een goede ventilatie van je woning zorgt ervoor dat het CO2-gehalte binnen de perken wordt gehouden. Zorg voor de ideale temperatuur in je woning De ideale binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden . In de badkamer mag het iets warmer zijn, in je slaapkamer iets kouder. Stel de verwarming in de winter op deze temperaturen in. Wordt het in de zomer te warm in je huis? Opteer dan voor rolluiken, airco of een lucht/water warmtepomp om je woning te koelen. Let op met vocht en schimmel Koken, douchen en de was drogen kan de luchtvochtigheid in je huis doen stijgen. Dit is zowel schadelijk voor je woning als voor je gezondheid. De luchtvochtigheid ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 70 procent . Na het douchen ontstaat er vaak condens op de spiegels. Dat betekent dat de luchtvochtigheid op dat moment te hoog is. Geraakt het vocht niet weg, dan kan je vochtproblemen of schimmelvorming krijgen. Vermijd fijnstof en andere schadelijke stoffen Wanneer je kookt komen er naast waterdamp, andere gassen vrij die fijnstof bevatten. Dit fijnstof kan je vergelijken met het fijnstof aan snelwegen. Met een goede afzuigkap is dit probleem snel en makkelijk opgelost. Daarna moet je erop letten dat andere schadelijke stoffen niet in je woning blijven hangen . Denk hierbij aan stoffen afkomstig van verf en schoonmaakmiddelen. Ventileer je woning De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: ventileer je woning . Opgelet, met ventileren bedoelen we niet het openzetten van je ramen. Dit effect is maar van korte duur. Om een gezond binnenklimaat te creëren in je volledige woning, moet je deze constant ventileren met een ventilatiesysteem . Voor nieuwbouwwoningen is dit sinds 2021 verplicht . De meest gekozen ventilatiesystemen zijn type C+ en D . Met ventilatiesysteem C+ wordt vervuilde binnenlucht in natte ruimtes mechanisch weggezogen naar buiten. Verse lucht wordt aangevoerd via ventilatieroosters boven ramen en deuren. Met ventilatiesysteem type D gebeurt zowel de afvoer als toevoer van lucht volledig mechanisch.
Lees meer -
Regenwaterrecuperatie: wat je moet weten
Regenwaterrecuperatie in je woning is verplicht wanneer je bouwt of heropbouwt. Wanneer je je woning renoveert of uitbreidt, is regenwaterrecuperatie niet verplicht. Toch is dit steeds een goed idee. Vandaag de dag wordt er nog te veel drinkwater gebruikt. Per dag gebruikt een Belg gemiddeld wel 114 liter water: Bad en douche Toilet Wasmachine Koken Onderhoud Tuin Stel, je maakt gebruik van regenwaterrecuperatie voor het toilet, onderhoud, de was en je tuin, dan bespaar je meer dan 50% op drinkwater. Regenwater zelf is volledig gratis, en in België regent het vaak. Dus waarom er geen gebruik van maken? Regenwaterrecuperatiesysteem Efficiënte regenwaterrecuperatie is dus een must. Maar wat is het juist? Een goed regenwatersysteem bestaat uit een regenwaterput van minimum 3.000 liter. De put vangt het regenwater op, filtert het (zodat onaangename kleuren en geuren achterwege blijven) en pompt vervolgens het water via aparte leidingen naar verschillende aftappunten (zoals toilet, buitenkraan en wasmachine). Voordelen Met regenwaterrecuperatie bespaar je tot de helft op het gebruik van drinkwater. Maar dat is niet het enige voordeel: Je bespaart op je waterfactuur , een gezin van 4 personen bespaart zo makkelijk 250 euro per jaar Snelle terugverdientijd van je installatie Beter voor je toestellen, want regenwater is kalkvrij De regenwaterput zit onder de grond, je hebt er geen last van Goed voor de planeet, want drinkwater is schaars Biedt bescherming tegen overstromingen, het regenwater komt eerst in de put terecht i.p.v. de riolering Reken op Aclisol Aclisol is expert in het installeren van regenwaterrecuperatiesystemen. Wij installeren alle leidingen, aansluitingen en afvoerbuizen. Ben je zelf een handige harry? Dan voorzien we een gedetailleerd plan en bezorgen we je alle vereiste materialen. Zo kan je zelf aan de slag!
Lees meer -
Je huis ecologisch verwarmen tijdens de winter
Niets zo heerlijk en aangenaam als thuiskomen in een warm huis. Je huis verwarmen, zeker nu we massaal aan het thuiswerken zijn, kan je energiefactuur fel doen stijgen. Met deze tips druk je de kosten de kop in. Tip 1: Laat je verwarmingsinstallatie onderhouden Je bent wettelijk verplicht je verwarmingsinstallatie jaarlijks of tweejaarlijks te onderhouden. Heb je een oliegestookte verwarmingsketel, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Verwarm je op gas, dan moet dit tweejaarlijks. Je verwarmingsinstallatie onderhouden biedt erg veel voordelen. Je bespaart niet enkel op brandstof, je vermijdt daarnaast onverwachte (hoge) herstellingskosten en het risico op CO-vergiftiging. Tip 2: Zet je verwarming een graad lager Zet je de verwarming een graad lager dan wat je gewend bent, dan kan je wel 100 euro besparen per jaar . Als je bezig bent (bijvoorbeeld poetsen), dan is 19 graden vaak voldoende. Zit je de ganse dag stil, dan is 21 graden een aangename temperatuur. ‘s Nachts of wanneer je niet thuis bent, zet je de temperatuur best op 15 graden. Tip 3: Maak gebruik van een klokthermostaat Met een goede klokthermostaat kan je zelf programmeren wanneer je woning de gewenste temperatuur bereikt en wanneer de verwarming lager gezet moet worden. Stel in dat de verwarming een uur voordat je opstaat begint te verwarmen en stop met verwarmen een uur voordat je gaat slapen. Meestal kan je voor het weekend een ander programma instellen. Tip 4: Verwarm je huis met een warmtepomp of gascondensatieketel Warmtepomp Een warmtepomp is een erg ecologische manier om je huis te verwarmen. Het gebruikt energie vanuit de bodem, omgevingslucht of grondwater en zet deze om naar warmte. De pomp heeft elektriciteit nodig, maar hiervoor kan je gebruikmaken van zonnepanelen zodat je je huis volledig ecologisch kan verwarmen . Gascondensatieketel Een gascondensatieketel is goedkoper dan een warmtepomp, maar nog steeds een goede en ecologische keuze om je woning en sanitair water te verwarmen . Een gascondensatieketel is geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw en je voldoet hiermee aan de strenge EPB-verplichtingen. Met een ecologische gascondensatieketel bespaar je tot 35% op je gasfactuur en tot 75 euro per jaar op je elektriciteitskosten.
Lees meer -
Haal het maximale uit je zonnepanelen tijdens de winter
Houden zonnepanelen een winterslaap? Aangezien de dagen dan korter zijn en de zon minder schijnt, zou je denken van wel. Toch renderen je zonnepanelen nog steeds tijdens de wintermaanden. Tijd voor verduidelijking. Rendement Het is een algemene misvatting dat zonnepanelen tijdens de winter geen stroom opwekken. Van april tot september wordt 70% van de jaarlijkse stroom opgewekt via zonnepanelen. Van oktober tot maart wekken zonnepanelen nog steeds 30% van de stroom op. Ondanks de kortere dagen, is er ‘s winters voldoende daglicht voor een zekere energieopbrengst. Zo kan een zonnepaneel installatie van 5 kW in de zomer op een zonnige dag zo’n 30 kWh ofwel 8 euro aan elektriciteit opleveren. Op een winterdag brengt dezelfde installatie gemiddeld 3 euro op. Is het erg zonnig, dan ligt dit bedrag als vanzelfsprekend hoger. Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen niet op warmte werken, maar op licht . Ook wanneer het bewolkt is, zetten je zonnepanelen het licht om in energie. Daarnaast renderen zonnepanelen beter bij lage temperaturen. Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 25 graden is, neemt het vermogen van de zonnepanelen per graad met 0,4% af. Je haalt het meeste uit je zonnepanelen op een koude, zonnige dag. En wat bij winterweer? Anders wordt het wanneer Koning Winter stevig uithaalt met vriestemperaturen en winterse buien. Dunne laagjes sneeuw worden door de zonnepanelen vanzelf weggesmolten en omliggende sneeuw geeft reflectie , wat zorgt voor extra licht. Een dikke laag ijs of sneeuw daarentegen, kan het rendement van je zonnepanelen doen kelderen. Sowieso is het aangeraden om met beide voeten op de grond te blijven en de sneeuw te laten liggen. Je brengt jezelf in gevaar, en mogelijk ontstaat er schade aan de zonnepanelen door met een bezem aan de slag te gaan of antivriesmiddelen te gebruiken. Veel verstandiger is het om - indien je installatie dit toelaat - de hellingshoek te veranderen. Zorg dat het zonnepaneel op minimum 40 graden wordt ingesteld. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de sneeuwlaag vanzelf van het paneel glijdt. Daarnaast staan de zonnepanelen op die manier beter gericht naar de zon, die tijdens de winter een pak lager staat. Totaalconcept Wil je het hele jaar door een optimaal rendement halen met je woning? Dan voeg je je zonnepanelen best toe aan een totaalsysteem waarin ook andere technieken geïntegreerd zijn. Afhankelijk van jouw specifieke situatie adviseren wij de juiste optie. Zowel voor onze warmtepompen als onze gascondensatieketels werken wij samen met de Duitse kwaliteitsfabrikant Vaillant.
Lees meer