Nieuws
-
Efficiënt regenwater inzetten voor sanitaire toepassingen: een must
Plots was het voorbije zomer brandend actueel: er was waterschaarste in Vlaanderen. Minister Schauvliege riep resoluut een ‘verbod op drinkwaterverspilling’ uit over Oost- en West-Vlaanderen. Hoewel er in de andere seizoenen vrij veel regen valt, was dit geen uitzonderlijk zomers scenario. Efficiënte regenwaterrecuperatie voor sanitaire toepassingen is écht een must. Zowel de kwaliteit als de beschikbaarheid van zoet water staan in Vlaanderen meer en meer onder druk. ‘Mensen beseffen te weinig dat minder dan 1% van het water in de wereld geschikt is voor menselijke consumptie.’ Dat zegt Dirk Van der Stede, hoofd van het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). ‘Wij zijn het vierde armste land binnen de OESO zijn qua waterbeschikbaarheid per persoon’. Binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling scoren alleen Italië, Korea en Tsjechië nog slechter. Bijna een vijfde van het water dat Vlaanderen jaarlijks gebruikt, is afkomstig van grondwater. Een groot deel ervan gebruiken we ook voor de productie van drinkwater. Ten tweede zitten diepe grondwaterlagen vaak erg diep, wat het ook moeilijk maakt om het water erin aan te vullen. Consumptiegedrag verbeteren Specialisten zijn voorstander van sensibilisering rond consumptiegedrag: ‘Er wordt te veel drinkwater gebruikt. Dat toiletten worden doorgespoeld met drinkwater is hallucinant. Het probleem zit hem in hoe je met water omgaat.’ De bewustwording dat het hemelwater, zowel op openbaar als op privédomein, optimaal beheerd dient te worden, resulteert steeds meer in het nuttige gebruik van regenwater voor sanitaire toepassingen. Daarvoor moet het water echter van voldoende hoge kwaliteit zijn. Zoniet kunnen vervelende probleempjes optreden zoals stinkend regenwater, een geelbruine verkleuring van het regenwater of slibachtige afzettingen in toiletspoelbakken. Je vermijdt ze door een goed ontworpen opslag- en verdeelsysteem. Welke sanitaire toepassingen? Aclisol denkt graag met je mee voor alle sanitaire werken in je nieuwbouw. Wij installeren alle leidingen, aansluitingen en afvoerbuizen. Efficiënt, en volledig afgestemd op jouw bouwproject. Wij gidsen je zodat je drinkwater en regenwater logisch kan aanwenden. Desgewenst plaatsen wij ook de sanitaire toestellen. Heb je zelf handige handen? Voor doe-het-zelvers voorzien we een gedetailleerd plan met vermelding van alle leidingen en afvoeren, en we leveren alle vereiste materialen. Bij vragen kan je ons altijd contacteren of technische bijstand inroepen ter plaatse. Meerdere energiezuinige technieken De stap naar regenwaterrecuperatie is één ding. Bij de bespreking van je nieuwbouw bekijken we graag met jou wat bijvoorbeeld andere energiezuinige technieken zoals zonnepanelen en een warmtepomp voor je droomhuis kunnen betekenen. Bronnen: mo.be, wtcb.be
Lees meer -
Combineer warmtepomp en zonnepanelen voor een laag E-peil
Nieuwbouwwoningen die uitgerust worden met een warmtepomp zullen in de toekomst een lager E-peil hebben dan vandaag het geval is. ‘Warmtepompen zijn tot nu toe onterecht minder aantrekkelijk omdat ze onvoldoende verrekend werden in de EPB-scores. Dat zetten we recht’, verklaart Vlaams Minister van Energie Tommelein. Wie een nieuwe woning bouwt of een grondige energetische renovatie plant, moet voldoen aan voorwaarden met betrekking tot ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’, kortweg EPB. Het rendement dat zonnepanelen gegarandeerd behalen, telt tot op heden zwaarder door in de berekening van het EPB. ‘Elke vorm van hernieuwbare energie moet meetellen voor een lager E-peil. Daarom passen we de rekenmethode aan, waardoor ook de hernieuwbare energie uit onder meer warmtepompen correct naar waarde wordt geschat’, zegt Tommelein. Stem technieken op elkaar af Een verbeterde rekenmethode, dus is het ideale moment om een warmtepomp te installeren aangebroken? Bouwwebsite Livios steekt zijn licht op bij Laurens Gysels van BAS-bouwen. een kenniscentrum rond toekomstgericht en energiezuinig bouwen. Met een warmtepomp haal je warmte uit de grond of de lucht. Zo dek je in een lage-energiewoning je volledige ruimteverwarming en warmwaterverbruik met hernieuwbare energie. Zeker als het systeem draait op groene stroom, biedt de warmtepomp tal van voordelen. Je plaatst de pomp best in combinatie met zonnepanelen, die de elektriciteit opwekken voor de aandrijving het systeem. Anticipeer op de toekomst Geen budget voor een warmtepomp? Start met een gasketel, plaats vloerverwarming en isoleer goed. “Evalueer de situatie opnieuw na twaalf à vijftien jaar en schakel dan eventueel over op een warmtepomp”, aldus Laurens Gysels. Sowieso ben je er best op voorbereid dat fossiele brandstoffen in de toekomst strenger worden afgestraft en uiteindelijk zullen verdwijnen. “Als de warmtepomp financieel interessanter wordt dan de gasketel, kan je vrij eenvoudig overschakelen.” Weet jij graag of een warmtepomp voor jouw nieuwbouw ook iets kan betekenen? Elk bouwproject is immers anders. Daarom onderzoeken we graag samen met jou. Geïnteresseerd? Contacteer ons.
Lees meer -
Duurzaam bouwen is haalbaar voor iedereen
Geen Turteltaks meer. Daarmee pakt de Vlaamse Regering deze week uit. Een gezin met een gemiddeld verbruik zal net geen 10 euro per jaar heffing moeten betalen. Dat is veel minder dan de 100 euro die eerst was aangekondigd. Het nieuws is een persoonlijke overwinning voor minister van Energie Tommelein. De kranten en oppositie vragen zich wel luidop af of de Europese klimaatdoelstellingen nog wel gehaald kunnen worden. Minister Tommelein denkt alvast van wel. Hij mikt op een grote toename van het aantal zonnepanelen in Vlaanderen. "Vlaanderen moet tegen 2020 10,34 procent hernieuwbare energie produceren. Dat zijn 300 windmolens of 6 miljoen zonnepanelen." Hoe zorg ik voor een duurzame nieuwbouw? Zonnepanelen maken je huis energie onafhankelijk , maar er zijn nog meer duurzame technieken die je in je nieuwbouwwoning kan toepassen. Met jouw bouwbudget in het achterhoofd werken wij graag een energiezuinig verwarmingssysteem op maat uit. Rekening houdend met de nodige isolatie, zal je woonst voldoen aan het beoogde E-peil. Afhankelijk van je voorkeur en situatie, zou je voor een energiezuinige gascondensatieketel of een warmtepomp kunnen gaan. Die laatste is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel of aardgasaansluiting. Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, grond of water en brengt die dankzij een compressor van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan gebruikt worden voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad. Energielening Aan al deze duurzame maatregelen hangt uiteraard een prijskaartje. Dat hoeft niet noodzakelijk een drempel te betekenen. Vanaf 1 oktober 2017 bieden de meeste Vlaamse gemeenten een zogeheten energielening aan. De duurzame technieken die je in je nieuwbouw integreert, kan je hiermee deels financieren. Je kan tot 15.000 euro lenen. Indien je dit wenst, nemen wij de aanvragen voor premies, voordelen en subsidies zelfs op in onze totaalservice . Bij ons kies je immers voor één aannemer die alle werken uitvoert en coördineert: het bespaart je kopzorgen en mogelijke conflicten. Wil je weten wat we specifiek voor jou kunnen betekenen? Kom eens langs in onze toonzaal voor een persoonlijke kennismaking.
Lees meer -
4 ultieme geboden voor een uitstekend geventileerde woning
Ventilatie is een must voor het gezonde binnenklimaat dat je in je nieuwbouwwoning wil creëren. Maar hoe begin je eraan? Zijn er aandachtspunten? Wat mag je vooral niet doen? We helpen je op weg met deze 4 ultieme geboden. 1 Bouw luchtdicht Ventilatie en luchtdichtheid gaan hand in hand. Welk systeem je ook kiest, zorg voor een deftige luchtdichtheid. Een woning vol luchtlekken kan je immers niet gecontroleerd ventileren. Zonder een perfect werkend ventilatiesysteem is luchtdicht bouwen erg ongezond, zowel voor het gebouw als voor de bewoners. 2 Zorg voor een goed ontwerp Welk optimaal systeem je ook verkiest in je nieuwbouw, sinds 1 januari 2016 moet je in Vlaanderen een ventilatievoorontwerp voorleggen voor de EPB-startverklaring en een ventilatieprestatieverslag voor de EPB-aangifte. Elke goede architect neemt de componenten voor ventilatie in zijn ontwerp op. Het uitbalanceren van je systeem en het afleveren van een officieel inregelrapport zitten vervolgens vervat in onze all-in service. 3 Staar je niet blind op het E-peil Vroeger waren de energetische verschillen tussen ventilatiesysteem C en D groot. Maar systeem C is performanter geworden, door het toevoegen van kleppen en sensoren. Nu liggen beide oplossingen budgettair en energetisch bij elkaar in de buurt. De impact van ventilatie is heel afhankelijk van de woning: staar je dus niet blind op het E-peil. Andere factoren zijn even belangrijk: wil je dat lucht voorverwarmd of gefilterd binnenkomt? Hecht je belang aan connectiviteit? Elk systeem heeft zo zijn voordelen . 4 Je gezondheid eerst Zonder ventilatiesysteem wordt het vocht dat in elk gebouw aanwezig is (koken, douchen, ...) niet afgevoerd en slaat het neer op de koudste delen van het gebouw. Dit kan tot vochtproblemen en schimmelvorming leiden, met alle gevolgen vandien voor de bewoners. Allergieën, astma en hoofdpijn loeren dan om de hoek. Je ventilatiesysteem kies je dus best bewust, en voor de lange termijn. Uiteraard staan wij garant voor de kwaliteit van de plaatsing, en lichten we je ook in welke vereisten er zijn op het vlak van onderhoud. Kom langs in onze toonzaal en ontdek wat Aclisol nog meer voor je kan betekenen.
Lees meer -
Recupereer regenwater en profiteer het ganse jaar door
In ons land regent het vaak. Zo vaak dat het ons humeur al eens beïnvloedt. Maar het hemelwater is ook letterlijk een hemels geschenk. Regenwaterrecuperatie biedt je een waaier aan voordelen. ‘s Zomers de bloemen en planten sproeien, je auto wassen, het terras schuren, de wasmachine laten draaien als je van vakantie weerkeert … het zijn allemaal huishoudelijke klusjes waarvoor je geen duur drinkwater nodig hebt. Er is immers genoeg regenwater dat je eenvoudig kan opvangen en oppompen. Een systeem voor regenwaterrecuperatie vangt het regenwater op, filtert het en pompt het daarna via aparte leidingen naar de verschillende aftappunten. Bovenop het standaard sanitaire leidingwerk adviseren wij het optimale waterrecuperatiesysteem voor jouw woning, zodat je gegarandeerd blijft van een goede waterkwaliteit. We installeren de pomp en plaatsen alle vereiste leidingen. Voordelen De voordelen van een goed systeem voor regenwaterrecuperatie zijn niet te onderschatten: Enorme besparing op je waterfactuur Regenwater is veel zachter dan leidingwater, het is kalkvrij en dus beter voor je toestellen Het water is gratis, je hoeft het alleen op te vangen Milieuvriendelijk, regenwater is een natuurlijke bron De put zit onder de grond, het is niet zichtbaar Wist je dat er milieuvriendelijke technieken bestaan om die reeds genoemde huishoudelijke klusjes het ganse jaar door met sanitair warm water uit te voeren? Zowel zonnepanelen als een warmtepomp kunnen in een totaalsysteem geïntegreerd worden. Weet jij graag wat Aclisol voor jouw nieuwbouw kan betekenen? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze toonzaal. Wij staan graag voor je klaar.
Lees meer