Nieuws
-
Vier krachtlijnen voor hernieuwbare energie in je nieuwbouw
Het totale energieverbruik terugdringen met twintig procent, anderzijds twintig procent meer energie halen uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen … de klimaatdoelstellingen van Europa zijn alomtegenwoordig in het nieuws dat je er vast al van gehoord hebt. Die doelstellingen zijn niet ver van ons bed. Wie via renovatie zijn steentje bijdraagt, kan daarvoor premies ontvangen. Stap je nog in een nieuwbouwproject, dan anticipeer je best vanaf de ontwerpfase. Kies bijvoorbeeld voor een project waarin vloerverwarming en een energiezuinige warmtepomp hand in hand gaan. Dat vindt ook Bart Bode, algemeen directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie. In een interview met de toonaangevende bouwwebsite Livios duidt hij vier krachtlijnen aan waarmee je rekening kan houden bij de start van de bouwproject. Start bij het ontwerp “Eigenlijk moet je architect starten met het energievraagstuk,” aldus Bode. “Dat wil zeggen: optimaal isoleren, de dakhelling naar het zuiden richten zodat je zonnepanelen goed renderen, en voorzien in een ruime dakoversteek om oververhitting te vermijden. Pas dan kan je nadenken over de inrichting van je huis.” Breng je opties in kaart Wie in een appartementsgebouw gaat wonen waar men het hele gebouw verwarmt via één centraal warmtenet, heeft minder opties dan de nieuwbouwer: fotovoltaïsche panelen, een pelletkachel of warmtepomp liggen voor de hand. Onderzoek vooral welke mogelijkheden bij jouw project inpasbaar zijn. Bij Aclisol gaan we liefst voor een totaalservice . Je kiest zo voor één aannemer die je alles kan vertellen over de gebruikte technieken. Handig als je door het bos de bomen wil blijven zien … die aannemer zal je ook kunnen vertellen dat er op gebied van ventilatie best wat energiewinst te boeken valt. Zonnestroom = de eenvoudigste keuze “Met PV-panelen voldoe je snel en goedkoop aan de eisen. Je moet dan minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte opwekken. Met een achttal panelen dek je de helft van de elektriciteitsbehoefte van je gezin”, weet Bart Bode. "Wil je het volledige elektriciteitsverbruik dekken, reken dan op een installatie van 4 à 5 kWpiek, of zo’n 32 m² dakoppervlakte.” Denk op lange termijn Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie pleit er ook sterk voor om als nieuwbouwer meteen op lange termijn te denken. En dan kom je automatisch bij de warmtepomp als energiezuinig verwarmingssysteem uit. “Zo verwarm je op de meest duurzame manier. Met een lucht-waterwarmtepomp behaal je een hoger rendement. Een warmtepomp met diepteboring is duurder, maar ook het efficiëntst." Heb jij bij het plannen van je nieuwbouwproject permanent het voornemen passief te bouwen in het achterhoofd? Dan ben je bij Aclisol aan het juiste adres. Wij staan je met raad en daad bij, en helpen je graag de juiste keuzes maken. Kom gerust eens langs in onze toonzaal of neem contact op met al jouw vragen. Bron: livios.be
Lees meer -
Hogere premies voor warmtepompen vanaf 2017
De ambitieuze 20/20/20-doelstellingen van de Europese Unie naderen steeds meer hun deadline. Twintig procent van het totale energieverbruik terugdringen en anderzijds twintig procent meer energie halen uit hernieuwbare bronnen … het is een maatregel die het milieu deugd zal doen. Jij wordt ook gestimuleerd om je steentje bij te dragen. Zo worden de premies voor warmtepompen vanaf 2017 grondig hervormd. Om het je duidelijk voor te stellen grijpen we nog even terug naar de premies zoals ze vandaag bestaan: Vandaag bedraagt de premie van de netbeheerder voor het plaatsen van een warmtepomp maximaal 1.700 euro. Het bedrag varieert en is afhankelijk van: het type warmtepomp dat je installeert het rendement, de winstfactor of opbrengst van een warmtepomp (uitgedrukt in COP) het vermogen van de warmtepomp Wat verandert er? Leg je in 2017 een eindfactuur voor, dan kan je mogelijk genieten van een hogere premie. 4000 euro voor een geothermische warmtepomp 1500 euro voor een lucht/water-warmtepomp 800 euro voor een hybride lucht/water-warmtepomp 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp Alle premies bedragen maximaal 40% van de eindfactuur. Vooral voor wie een geothermische warmtepomp (met diepteboring) overweegt, zijn de hervormde premies erg interessant. Let wel: nog steeds gelden er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een premie. Uiteraard gidsen wij je er graag doorheen. Het maakt namelijk ook deel uit van onze totaalservice , waarbij we een oplossing op maat voor jouw droomwoning uittekenen. Zo start je gegarandeerd met een laag E-peil. Meer weten? Contacteer ons .
Lees meer -
Uniek webportaal voor al je vragen over zonnepanelen
Netbeheerders Eandis en Infrax worden vanaf 14 november 2016 het centrale aanspreekpunt voor alle eigenaars van zonnepanelen. Vanaf dan moet deze groep klanten niet meer aankloppen bij VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) om groenestroomcertificaten aan te vragen. Het gaat om een vereenvoudiging van de administratie: veel efficiënter en fraudebestendiger. Alle gezinnen en bedrijven met zonnepanelen, zo’n 230 000 in totaal, worden persoonlijk geïnformeerd. Eén keer indienen Op dit moment moeten eigenaars van zonnepanelen zowel een dossier indienen bij VREG als bij hun energiedistributiebedrijf Eandis of Infrax. Beide partijen moeten immers op de hoogte zijn van elke installatie. Om veilig en betrouwbaar te werken, moeten Eandis en Infrax precies weten welke zonnepanelen op welke kabels zijn aangesloten. Je groenestroom-meterstanden moet je dan weer melden bij VREG, die de groenestroomcertificaten toekent. De verantwoordelijkheid voor de uitbetaling ligt dan weer bij Eandis/Infrax. Deze omslachtige werkwijze verdwijnt. Om het voor de installateurs en de zonnepaneel-eigenaars zo eenvoudig en klantvriendelijk mogelijk te maken, zal het volledige beheer van zonnepaneeldossiers vanaf 14 november 2016 gebeuren door Eandis of Infrax. Voortaan dien je dus één keer je dossier in, en kan je bij één enkel aanspreekpunt terecht voor al je vragen. Meer voordelen dan je denkt Wie vandaag al zonnepanelen heeft, kreeg reeds persoonlijke info omtrent deze overgang. Wil je nog in het energiezuinige verhaal rond zonne-energie stappen, dan staan wij je uiteraard bij voor al je vragen. Zonnepanelen schenken je brandschone energie, en zijn honderd procent duurzaam. Je energiekosten verlagen erdoor, en ze hebben nog steeds een interessante terugverdientijd. Het zijn slechts enkele van vele weetjes die we je kunnen vertellen. Uiteraard ga je niet over één nacht ijs vooraleer je beslist zonnepanelen aan te schaffen. Kom dus zeker eens langs in onze showroom om je volledig te laten informeren. Maak je graag vooraf een afspraak?
Lees meer -
Een energiebewuste aannemer bespaart je kopzorgen
Duurzaam en energiebewust (ver)bouwen zit in de lift. Steeds meer bouwers wachten niet af tot 2020, wanneer elke nieuwbouw bijna energieneutraal moet zijn, maar kiezen nu al voor de hoge energie-efficiëntie van een duurzame woning. Vaste kosten die automatisch naar beneden gaan, wiens portemonnee droomt er immers niet van? Duurzame materialen zijn daarbij een must, maar een aannemer zoeken die bewust omgaat met energie is even belangrijk. Als fris en jong bedrijf specialiseert Aclisol zich in energiezuinige technieken en alternatieve energie. Bovendien voeren wij onze bouwactiviteiten zo uit dat anderen daar in de toekomst geen last van ondervinden. Concreet wil dat zeggen: hernieuwbare of onverwoestbare materialen, en een zo laag mogelijk energieverbruik tijdens de werken die we met de nodige kennis van zaken uitvoeren. Totaalservice Die aanpak past in onze filosofie van de totaalservice . Eén aannemer kiezen voor alle technieken bespaart je heel wat kopzorgen. Niet alleen vermijd je dat sommige technieken of leidingen met elkaar in conflict komen, er kunnen ook discussies ontstaan over verantwoordelijkheden. Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom is de persoonlijke begeleiding van groot belang binnen onze totaalservice. Wij werken onze offertes volledig uit op jouw bouwplan, zodat je van ons advies op maat krijgt. Of je nu voor zonnepanelen gaat, of voor een groot project waarin je ook een ventilatiesysteem en een warmtepomp integreert. Stap je in een bouwproject, dan komt er een heuse papierwinkel op je af. Voor leken is het soms moeilijk het overzicht te bewaren. Ook daar helpen we je desgewenst bij. Alle formaliteiten zoals attesten, berekeningen, verslagen, … nodig voor epb, vereiste keuringen, premie-aanvragen, worden je tijdig afgeleverd.
Lees meer -
Lager BTW-tarief voor wie energieverslindende woning afbreekt
Single? Of heb je een jong gezin? Niet zelden kom je in een oude, vaak energieverslindende woning terecht. Om de drempel naar bouwplannen te verlagen, moedigt Vlaams energieminister Bart Tommelein (
Lees meer