Nieuws
-
Vlaanderen heeft nu ook een warmteplan
De zonnekaart is nog maar pas gelanceerd, of Vlaanderen heeft alweer een nieuw plan klaar. Vlaams Energieminister Tommelein: “We willen warmte-energie in Vlaanderen meer dan ooit alle kansen te geven.” De minister denkt aan collectieve warmtenetten. “Maar net zo goed aan individuele oplossingen zoals warmtepompen . We moeten echt af van de automatische keuze voor fossiele brandstoffen.” In de nabije toekomst wil Vlaanderen de zogeheten warmtekaart verder verfijnen. Die kaart geeft aan waar er warmte beschikbaar kan zijn, waar er een grote warmtevraag is en waar warmtenetten, recuperatie van restwarmte en WKK’s meer of minder rendabel zullen zijn. Verder denkt Bart Tommelein ook aan een ‘warmtetoets’ die zal helpen om bij bouwprojecten en infrastructuurwerken de meest geschikte technologie voor verwarming te kiezen. Boost voor warmtepomp en zonnepanelen De komst van het warmteplan moet ook de plaatsing van warmtepompen stimuleren. Minister Tommelein bekijkt samen met de Vlaamse Energieregulator (VREG) hoe aangepaste tarieven warmtepompen nog aantrekkelijker kunnen maken. Want zo’n warmtepomp heeft uiteraard tal van voordelen voor je nieuwbouw . Wist je dat driekwart van jouw jaarbehoefte aan energie door een warmtepomp gratis gerealiseerd kan worden? Het nieuws moet ook een volgende boost betekenen voor zonnecollectoren. De voorbije weken kenden zonnepanelen een piek in de productie vanwege het uitzonderlijk warme en zonnige weer. Toch zijn zonnepanelen het hele jaar door rendabel . Zeker als je voor de juiste energievorm op de juiste plaats hebt gekozen. Bij Aclisol denken we graag met je mee. Het potentieel van onze technieken wordt immers het best benut wanneer ze deel uitmaken van een totaalconcept. Daarbij kunnen zonnepanelen, warmtepomp en zelfs je ventilatie op elkaar reageren. Zo geniet je het ganse jaar door van een optimaal comfort in huis. Wij staan steeds paraat voor al je vragen omtrent hernieuwbare energie in je nieuwbouw. Aarzel niet om ons te contacteren.
Lees meer -
Kies voor optimale ventilatie in je nieuwbouw
Een ventilatiesysteem plaatsen in je nieuwe woning is al ruim tien jaar bij wet verplicht. Terecht, want onvoldoende ventileren heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Schimmels en huisstofmijt veroorzaken allergieën, astma of hoofdpijn. Je denkt best al in de ontwerpfase van je nieuwbouw na over een degelijk ventilatiesysteem. En dan is ventilatiesysteem D het neusje van de zalm. Zowel ventilatiesysteem D als C bieden je meer gunstige effecten dan je zou denken . Systeem D is een volledig mechanisch systeem . Het gebruikt twee elektrische ventilatoren, één voor de aanvoer van verse lucht één voor de afvoer van de vervuilde lucht. In droge ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer is er toevoer van verse lucht door middel van een ventilator. Via roosters in deuren of muren of via spleten onder binnendeuren stroomt de lucht naar de natte ruimten zoals de badkamer en de keuken. In die natte ruimten wordt de lucht door middel van een ventilator afgevoerd en naar buiten getransporteerd. Klinkt goed? Dan moet je zeker ook weten dat ventilatiesysteem D en warmteterugwinning hand in hand gaan. Warmteterugwinning betekent dat bij het ventileren de warme afgevoerde lucht via een warmtewisselaar de toegevoerde koudere lucht voorverwarmt. Een energiezuinige oplossing dus. Roosters Verse lucht komt van buiten. De kwaliteit van de buitenlucht is bepalend voor die van de binnenlucht. Van groot belang is dus waar je de roosters voor de luchttoevoer plaatst. Wij helpen je graag mee deze vuistregels te respecteren: Plaats de roosters niet in de buurt van een vervuilingsbron (bv. niet in de voorgevel aan een drukke straat, maar eerder in de achtergevel, weg van een parking, een afvalverzamelplaats). Plaats ze minstens 2 meter van een luchtafvoeropening, rookgasafvoer of dampkapafvoer. Overweeg bijkomend filtering van de lucht als je aan een drukke weg woont. Kies voor de luchttoevoer voor de beste fijnfilters. Die filteren immers fijn stof en pollen. Elke nieuwbouw is anders, en daarom overleggen we graag met jou over de aanleg van de kanalen. Ook over het gebruik en onderhoud van je ventilatiesysteem D praten we je graag bij. Totaalservice Ventilatie is slechts één techniek waarvoor je bij ons terecht kan. Wij plaatsen ook je verwarming en sanitair , en zelfs je zonnepanelen . Zo hou je contact met slechts één aannemer voor vele werken. Geen conflicten dus tijdens je bouwproject. Heb je je bouwvergunning reeds op zak? Spring eens binnen in onze toonzaal, en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.
Lees meer -
Zonne-energie van eigen kweek zit in de lift
De overschakeling naar groene energie heeft nu echt een hoge vlucht genomen. Vorig jaar investeerden liefst 24000 nieuwe gezinnen in zonne-energie. Die Belgen wegen de betaalbare prijs voor elk huishouden af tegen de almaar stijgende energiefactuur, en zwichten ook voor de vele andere voordelen van zonnepanelen. Wist je overigens dat de Vlaamse Overheid onlangs de zonnekaart lanceerde? Die brengt in kaart welke daken het meest geschikt zijn voor zonne-energie . Zonne-energie is eigenlijk ‘schone’ en onuitputtelijke energie. Je maakt dus gebruik van groene stroom in plaats van grijze stroom. De grijze stroom die van fossiele brandstoffen komt is economisch minder interessant en het grote voordeel van groene stroom is dat je zorg draagt voor het milieu. De energie is duurzaam en bij het omzetten van de warmte komt er geen CO2 vrij. Elke dag is er zonlicht, ook al zitten er wolken voor jouw panelen. Je kan door deze installaties dus je hele leven lang warmte opvangen maar ook voor de volgende generaties zoals jouw kinderen en kleinkinderen zal er geen probleem zijn om zonlicht op te vangen. Onze zonnepanelen van Duitse topkwaliteit vormen de ideale manier om zonlicht om te zetten in warmte en/of elektriciteit. Zonnekaart ‘Iedereen kan nu met eigen ogen vaststellen dat de meeste daken geschikt zijn en dat zonne-energie winstgevend en niet duur is. Met de zonnekaart willen we zoveel mogelijk mensen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden,… overtuigen om mee te investeren.’ Met deze woorden lanceerde Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein de zogeheten zonnekaart . Hoe geschikt is uw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler? Hoeveel kost de installatie? Wat is de terugverdientijd? Op al deze vragen heeft de zonnekaart een richtinggevend antwoord klaar. Bij Aclisol staan we klaar om je tot in detail te informeren over de mogelijkheden van zonne-energie voor jouw woning. Totaalsysteem Het meest energieonafhankelijk word je door je zonnepanelen te integreren in een totaalsysteem. Aclisol specialiseert zich in zonne-energie, maar ook in warmtepompen en ventilatie . Bekijk deze installaties niet als losse entiteiten, wel als radarwerkjes in een totaalsysteem dat je optimaal wooncomfort kan opleveren. Bij ons kies je voor één aannemer voor alle technieken. Wij zorgen voor de uitvoering van de werken in overleg met bouwheer, architect, EPB-verslaggever en andere aannemers. Je bespaart jezelf dus heel wat kopzorgen.
Lees meer -
Aclisol kiest bewust voor DAF-trucks
Als specialist in energiezuinige technieken dragen we onze filosofie tot in de puntjes uit. Bij Aclisol zijn we dan ook trots dat we mogen werken met een splinternieuwe DAF-truck die met de moderne XF Fuel Dynamics is uitgerust. Deze vrachtwagen is de maatstaf voor milieuvriendelijk transport over lange afstand. DAF Trucks, met zijn vestiging in Westerlo kwaliteit uit eigen streek, vaart met zijn programma ‘Transport Efficiency’ de energiezuinige koers. Het nieuwe model, te bewonderen in onderstaand promofilmpje, realiseert een hoge brandstofbesparing, onder andere door een slimme cruise control en specifieke banden met lage rolweerstand. Al die kwaliteiten maken van DAF Trucks de ideale partner om die warmtepomp of zonnepanelen ter plaatse te brengen. Die kunnen op hun beurt dan weer deel uitmaken van een totaalsysteem waarmee je nieuwbouw bijna-energieneutraal wordt. Door te kiezen voor een aannemer die alle technieken realiseert, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen. Aclisol gaat voor een totaalservice . Wij voeren de nodige werken uit in nauw overleg met de bouwheer, architect, EPB-verslaggever en andere aannemers.
Lees meer -
Zonnepanelen maken je woning energie onafhankelijk
België plaatst twee nieuwe windmolenparken in de Noordzee. Een mooie stap richting schone energie, maar ze gaat gepaard met vervelend nieuws. Deze maand bracht VRT Nieuws uit dat een studie van de CREG, de federale energieregulator, toont dat de windmolens voor 2 miljard euro overgesubsidieerd zijn. Het gevolg daarvan zal de consument merken op de energiefactuur. Niet enkel de toestand van het milieu is dus een reden waarom we steeds meer op zoek gaan naar onafhankelijke manieren om onze nieuwbouw van energie te voorzien. Dé manier bij uitstek blijft zonnepanelen plaatsen. Een heel jaar rendabel Zonnepanelen zijn een rendabele oplossing om je eigen baas te worden over je energiekosten. In tegenstelling tot wat je zou denken renderen ze buiten de zomer net meer. Hitte kan tot energieverlies leiden, terwijl een klare hemel in de andere seizoenen net een goede geleider voor energie blijkt. In de winter houdt de koude lucht de zonnepanelen koel waardoor er een hogere rendabiliteit haalbaar is. Aantrekkelijk De efficiëntie is slechts een aspect van het grote potentieel dat zonnepanelen nog steeds bieden. Met een terugverdientijd die momenteel tussen 5 en 8 jaar ligt doe je een goede investering. Je meter zal terugdraaien, waardoor je onafhankelijker wordt van je energiefactuur. Zonlicht is immers gratis, en de panelen blijven dus rendabel. Wees kieskeurig Een bijkomend voordeel is de prijs: die is merkelijk lager dan enkele jaren geleden. Toch loont het niet om zomaar voor de goedkoopste panelen te kiezen. Je zou denken, zonnepanelen zijn zonnepanelen, maar niets is minder waar. Er zijn heuse verschillen qua rendement en betrouwbaarheid. Wij bekijken graag met jou verschillende opties. Elk bouwproject is anders, en dus krijg je bij ons persoonlijk advies. Ook over hoe je zonnepanelen in een totaalsysteem met verwarming , sanitair en ventilatie kan integreren. Bronnen: bouwenwonen.net, hln.be
Lees meer