Nieuws
-
Haal jarenlang gratis energie uit je zonnepanelen
Zonne-energie zit al enige tijd in de lift. Het is dé onafhankelijke manier bij uitstek om je nieuwbouw van schone energie te voorzien. Toch wegen de meeste gezinnen vooral de betaalbare prijs voor elk huishouden af tegen de almaar stijgende energiefactuur. De markt rond zonne-energie evolueert zozeer dat de vraag zich regelmatig opnieuw stelt: is investeren in zonnepanelen nog wel aantrekkelijk? Het rendement van je dak moet je afwegen tegen de gemiddelde terugverdientijd. 'De kostprijs van een fotovoltaïsche installatie (PV) is in tien jaar met 75 procent gedaald. Als particulier heb je geen overheidssteun meer nodig. Dankzij het systeem van de terugdraaiende elektriciteitsmeter zijn zonnepanelen voldoende rendabel', beweerde Veronique Vens van het Vlaams Energieagentschap (VEA) deze maand nog in De Tijd. In het rapport van De Tijd bespreekt ze deze kosten en opbrengsten: de doorsnee-installatie voor een gemiddeld gezin kost 5.500 euro. Je verdient ze in negen jaar terug, daarna levert ze 17 jaar gratis elektriciteit. Goed voor een winst tot 19.000 euro. Een grondig onderzoek van je woonsituatie is sowieso aangewezen. In 2017 lanceerde de Vlaamse Overheid de zonnekaart. Daar staat voor alle woningen in Vlaanderen de geschiktheid om er zonnepanelen te leggen, alsook een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd. Een belangrijk onderdeel van onze totaalservice is je voldoende informeren over de mogelijkheden voor zonne-energie in jouw woning. Een aantal banken biedt vandaag speciale energieleningen aan voor wie investeert in groene energie. Nu het traditionele spaarboekje nog maar weinig opbrengt, kunnen zonnepanelen een interessante belegging zijn. Wie aan de juiste voorwaarden voldoet, kan mogelijk zelfs een goedkope energielening afsluiten via de overheid. Totaalconcept Zonnepanelen vormen vaak een opstap naar energieonafhankelijkheid. Je woning wordt pas echt duurzaam wanneer je meerdere milieuvriendelijke technieken op elkaar afstemt in een totaalconcept. Je kan ook energiezuinig gaan verwarmen met een warmtepomp , zo bereik je makkelijker een laag E-peil . Bespreek je graag welke energiezuinige technieken bij jouw bouwproject kunnen passen? Contacteer ons , en wij staan je met raad en daad bij.
Lees meer -
Ventileer voor een gezond binnenklimaat
Je hoorde vast al van CurieuzeNeuzen, het grootschalige burgeronderzoek dat de luchtkwaliteit in jouw straat meet. Maar wist je dat de binnenlucht in je woning er vaak slecht aan toe is? Schimmels en huisstofmijt, en ook stoffen uit bouwmaterialen zijn de grootste vijanden van een gezond binnenklimaat: ze veroorzaken allergieën, astma of hoofdpijn. Het is belangrijk van bij het ontwerp van je woning na te denken over ventilatie , zodat de binnentemperatuur en de vochtigheidsgraad op punt blijven. Het zal je gezondheid ten goede komen. Regelmatig verluchten is uiteraard een eenvoudige manier om de lucht in je woning gezond te houden. Dat kan door de ramen open te zetten, maar voor wie aan een lawaaierige weg of in een straat met slechte luchtkwaliteit woont, is dat soms geen optie. Je kunt ook kiezen voor ventilatie die 24 uur per dag werkt. We vertelden je reeds eerder wat de 4 ultieme geboden van een goed geventileerde woning zijn . In nieuwbouwwoningen is het al ruim tien jaar bij wet verplicht een ventilatiesysteem te plaatsen. Wij kunnen je aan de hand van je ontwerp adviseren over de keuze voor ventilatiesysteem C+ of ventilatiesysteem D. Beide bieden meer voordelen dan je meteen zou denken . Gezondheidsvoordelen Zo helpt een goed ventilatiesysteem om de vochtigheidsgraad in je woning op peil te houden. Het voert overbodig vocht af, wat in hedendaagse, erg goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen van groot belang is. Zowel je eigen gezondheid als die van je woning vaart er wel bij. Irritatie aan de ogen en huid, muffe geurtjes in huis, loskomend verf- en pleisterwerk, … zijn voorbeelden van mogelijke gevolgen van een slechte vochtigheidsgraad in de woning. Een gezonde binnentemperatuur ligt tussen de 19 en 22 graden. Sommige ventilatiesystemen werken met warmterecuperatie om de temperatuur op punt te houden. Bij een dergelijk systeem worden twee ventilatoren gebruikt. Eén ventilator zuigt frisse buitenlucht aan via een centraal aanzuigpunt in de woning. Het leidt deze lucht langs een warmtewisselaar in het systeem en vervolgens via ventilatieroosters in de woning. Een tweede ventilator zuigt warme gebruikte lucht uit de woning af en leidt deze langs het systeem naar een warmtewisselaar, alvorens de woning te verlaten. Ventilatie is slechts één van de technieken die we in onze totaalservice aanbieden. Bij een bezoek aan onze toonzaal kun je ontdekken wat wij voor jouw bouwproject kunnen betekenen.
Lees meer -
Heb je zonnepanelen? Dit moet je weten over de digitale meter
Vanaf 2019 zal de overheid in samenwerking met de netbeheerders onze oude mechanische tellers stilletjesaan vervangen door nieuwe digitale meters. Zowel je elektriciteit als je gasverbruik worden door de nieuwe meter digitaal verwerkt en automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder. Heb jij zonnepanelen ? Of denk je erover ze te plaatsen? Ecobouwers.be heeft opgelijst wat er voor jou verandert. De teller van je digitale meter draait niet meer terug Maar hij houdt wel precies bij hoeveel elektriciteit je afneemt en hoeveel stroom je terug op het net zet. Door beide tellers te verrekenen komt je factuur uit op het juiste bedrag, ook al is je verbruiksteller zelf op zich niet teruggedraaid. Je voordeel blijft bij de digitale meter dus gewoon behouden, net als het systeem van de groenestroomcertificaten. Plaats je bovendien nog zonnepanelen vóór het einde van 2020, dan garandeert de regering dat je het systeem van de “terugdraaiende teller” nog minstens 15 jaar kan behouden. Dit betekent dat de prijs die jij betaalt voor het afnemen van stroom van het net gelijk is aan de prijs die je krijgt voor het voeden van het net via je zonnepanelen. Wie zonnepanelen plaatst ná 31/12/2020 zal vallen onder een nieuwe compensatieregeling, die nog niet bekend is gemaakt. De Vlaamse regering zal een regeling moeten uitwerken die mensen blijft aanmoedigen om te investeren in zonne-energie. Die is immers van groot belang om een laag E-peil van je woning te bekomen. Hoe houd je digitale meter je geproduceerde zonne-energie bij? Bij je nieuwe meter staat het verbruik op een elektronisch schermpje. Daarop zijn afwisselend verschillende meterstanden zichtbaar: de meterstanden voor je verbruik (afname) en de meterstanden voor wat je zelf aan het net levert (injectie). Aparte pijltjes op het scherm geven aan wanneer je precies stroom afneemt of injecteert. De totale elektriciteitsproductie van je zonnepanelen kun je dus aflezen via je groenestroommeter op je digitale meter. Waarom is een digitale meter belangrijk voor zonnepaneelbezitters? Het energielandschap staat voor grote uitdagingen. Ons energieverbruik moet lager en anders, want het milieu en ons welzijn staan op het spel. Daarom moeten we hernieuwbare energie alle kans geven. Zeker als het lokaal geproduceerd wordt. Dat betekent dat ons elektriciteitsnet anders beheerd zal moeten worden, en dat vergt ‘slimme’ oplossingen, zoals digitale meters. Totaalconcept Wist je trouwens dat je energiewinst kan maken door je zonnepanelen en je warmtepomp aan elkaar te koppelen? Deze technieken hoeven niet op zichzelf te staan. Binnen een totaalconcept maken je ze woning extra energiezuinig. Meer weten? Kom langs in onze toonzaal of contacteer ons voor een afspraak.
Lees meer -
Warmtepomp verdient een boost in 2018
Minder dan tienduizend warmtepompen werden er vorig jaar in ons land verkocht. Dat is een erg laag aantal vergeleken met de meer dan tweehonderdduizend geïnstalleerde verwarmingsketels. De warmtepomp , die je veel voordelen zoals een groot aandeel groene warmte en hernieuwbare energie oplevert, verdient zeker een boost. Met de keuze voor een warmtepomp word je nieuwbouwwoning milieuvriendelijk, energiezuinig én future proof . Daar zijn ze het bij InfoWarmtepomp.be , een vereniging van warmtepompspecialisten, over eens. Globaal genomen is drie kwart van de warmte die een warmtepomp produceert helemaal gratis. Het jaarlijkse primaire energieverbruik ligt dus veel lager dan bij een klassieke installatie op gas of stookolie. In combinatie met zonnepanelen (die de elektriciteit leveren voor de compressor) kan de energiewinst zelfs oplopen tot 100%. Een warmtepomp betekent ook een enorme winst voor het milieu, want er komt veel minder CO2 vrij. Scandinavië heeft dat als eerste helemaal begrepen. Noorwegen en Denemarken willen op termijn zelfs fossiele brandstoffen bannen als bron van verwarming. België hinkt ten opzichte van die landen achterop. Weet echter dat woningen die vandaag worden gebouwd of grondig gerenoveerd, er nog zullen staan in 2050. Een degelijke isolatie is dan ook erg belangrijk, net als het uitrusten van een nieuwbouw met een efficiënt warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is de eerste stap om over te gaan naar een verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie. Wie nu al een warmtepomp plaatst voor zijn verwarming of als onderdeel van een totaalconcept kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst. Welk type warmtepomp? Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht). Op basis daarvan worden er 4 types onderscheiden: Lucht-luchtwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd Lucht-waterwarmtepompen halen de warmte eveneens uit de buitenlucht, maar geven die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming Grond-water- en water-waterwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de grond of het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit. Welk soort warmtepomp je het best kiest hangt af van de specifieke technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Ieder bouwproject is immers anders.
Lees meer -
Dit is nieuw qua energie in 2018
De Vlaamse nieuwbouw evolueert naar bijna-energieneutrale woningen. Bovendien moeten bestaande gebouwen energiezuiniger gemaakt worden. Een hele uitdaging die eisen, rekenmethodes, premies, regelgeving, ... met zich meebrengt. Wie na 1 januari 2018 zijn bouwaanvraag heeft ingediend, moest rekening houden met een paar nieuwigheden binnen de EPB-regelgeving. Zo legt men bij ventilatie de nadruk op het risico van overhitting. Om te vermijden dat in de zomer de binnentemperatuur te sterk stijgt, moet er voldoende aandacht zijn voor: de oriëntatie van de vensters de hoeveelheid beglazing de zonnetoetredingsfactor van de beglazing de effectieve zonwering aan vensters de beschaduwing van vensters bijvoorbeeld door luifels de bouwwijze : de ‘zwaarte’ van de constructie Concreet moet de oververhittingsindicator onder een drempelwaarde (6500 Kh) blijven. Bij Aclisol adviseren we een ventilatiesysteem dat aan de eisen van jouw bouwproject voldoet. Wij zorgen voor de plaatsing en uitbalancering, zodat jouw droomhuis een gezond binnenklimaat heeft. Minimumaandeel hernieuwbare energie Als minimumaandeel hernieuwbare energie geldt vanaf 2018 een minimum van 15 kWh/m² (in plaats van 10 kWh/m²) bij ingrijpende renovaties. Bij nieuwbouwwoningen was dit ook in 2017 al een eis. Met een combinatie van warmtepomp en zonnepanelen neem je sowieso een voorsprong op de toekomstige regelgeving. S-Peil Nog een belangrijke nieuwigheid binnen de EPB-eisen die Vlaanderen oplegt : vanaf 2018 spreekt met van het S-peil om de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit te drukken. Voor een laag S-peil besteed je van bij het ontwerp van je woning aandacht aan onder andere: de luchtdichtheid (een test wordt aanbevolen) de verhouding glas-vloeroppervlakte de isolatie van de schildelen(dak, vloer, muur) de invloed van de bouwknopen de grootte en oriëntatie van de vensters zonnewering tegen oververhitting de impact van zonnewinsten uit zonnepanelen Eén aannemer voor totaalservice Sta je aan de start van een bouwproject, dan kan de hoeveelheid opgelegde regeltjes als een waar kluwen overkomen. Wij helpen je er graag mee uit de brand tijdens de uitvoering van de werken. Bovendien kies je bij Aclisol voor één aannemer die een totaalservice biedt. Alle technieken in je woning worden door ons geïnstalleerd. Heb je je bouwvergunning op zak en wil je graag met ons samenwerken? Contacteer ons en kom eens langs in onze toonzaal.
Lees meer